Hoe?Zo! wéér nieuws? juli 2011

Applicatie tegen kleurenblindheid

Kleuren door mobieltjes nu beter te onderscheiden

Kleuren zien zoals ze zijn!

Kleuren zien zoals ze zijn!

Kleurenblinden profiteren van de mogelijkheden en snelle ontwikkelingen in de mobiele telefonie. In Amerika is een mobiele applicatie ontwikkeld waarmee kleurenblinden kunnen zien welke kleur iets heeft.

Star Trek
De ontdekker kwam op het idee voor de applicatie toen hij een Star Trek film keek met een kleurenblinde vriend. De vriend was zich er niet van bewust dat een karakter in de film groen was. Hij zag een lichtbruine kleur.

Rood of groen?
De applicatie voor iPhone of Android-toestel maakt het mogelijk om kleuren beter te onderscheiden. Wanneer kleurenblinden via het scherm door de camera van hun mobieltje kijken, kunnen zij voortaan beter zien welke kleur iets heeft. De applicatie accentueert verschillende kleuren, zodat het duidelijk is of je naar iets roods kijkt en niet naar iets bruins. De app geeft niet alleen aan welke kleur iets heeft, maar zorgt er ook voor dat verschillende kleuren als rood, bruin en groen beter te onderscheiden zijn.
Rood-groen kleurenblindheid is de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid. Daarbij is het moeilijk de kleuren rood en groen van elkaar te onderscheiden. Zeker een op de twintig mannen in Nederland heeft last van deze afwijking.

 

Geïnteresseerd in het hele artikel?REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE