Reëlle 9e Prikkel

Maakt internet dom?

Wat surfen doet met je brein

Doe ouderwets, pak eens een goed boek!

Doe ouderwets, pak eens een goed boek!

Het wereldwijde web is dé plek om je kennis over van alles en nog wat uit te breiden. Maar door regelmatig te internetten, kunnen we ons brein ook verpesten. Zo waarschuwt de Amerikaanse wetenschapsauteur Nicholas Carr. Volgens hem zijn onze hersenen alleen nog in staat tot oppervlakkig scannen en zoeken we steeds naar snelle afleiding. En zo stellen we ons ook steeds vaker op als we níet achter de computer zitten.

Mentale inspanning wordt beloond
Voorheen waren wetenschappers van mening dat onze hersenen onveranderlijk zijn, maar die theorie is inmiddels achterhaald. Als we ons actief mentaal inspannen, verandert ons brein in positieve zin. We kunnen aan onszelf werken, slimmer worden, en vervelende eigenschappen temperen. En, wie tot op hoge leeftijd zijn brein actief gebruikt, heeft minder kans op Alzheimer.

Funest voor concentratie
Maar de flexibiliteit van ons brein heeft ook een keerzijde waarschuwt Nicholas Carr. Volgens hem zijn we bezig met het bederven van ons brein. Ons goed concentreren, kunnen we niet meer: dingen onthouden, leren, een boek lezen, we zijn er veel te onrustig voor geworden.

 

Multitasken maakt improductief
Niet iedereen ziet het gebruik van internet zo ernstig in, maar psychologen onderkennen wel dat door de komst van internet mensen veel te veel zijn gaan multitasken. Geconcentreerd werken aan één mentaal inspannende taak is er niet meer bij, doordat we elke twee minuten onze mail checken of op een favoriete website klikken. Daarna heb je tijd nodig om de draad van de oorspronkelijke taak weer op te pakken waardoor je in een cirkel van improductiviteit belandt.

Volgens psychologen is het proces niet onomkeerbaar. Wanneer je door veel internetgebruik een zekere rusteloosheid en gebrek aan concentratie ontwikkeld hebt, kun je dat door zo nu en dan een boek te lezen weer afleren. Of misschien is voor de computerfanaten onder ons de eReader een beter alternatief?

 

Nieuwsgierig naar het hele artikel?REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE