Hoe?Zo! wéér nieuws? januari 2011

Mantelzorger heeft behoefte aan steun

Zorg voor ziek familielid vaak te zwaar

Geef jij dat extra steuntje in de rug?

Geef jij dat extra steuntje in de rug?

Zorgen voor een naaste met een chronische ziekte of beperking is zwaar. Maar liefst de helft van de mantelzorgers loopt tegen problemen als ziekte, oververmoeidheid of psychische klachten aan. Dit blijkt uit een peiling van de Nationale Zorgbarometer.

Mantelzorgers blijken vooral behoefte te hebben aan een back-up. Dat betekent dat er iemand anders is die de zorg voor hun naaste overneemt als ze zelf uit zouden vallen. Meer dan een derde zou graag iemand hebben die de zorg kan overnemen zodat men zelf even kan bijkomen. De ondervraagden hopen vooral op steun van de thuiszorg, zorgverzekeraars, huisartsen en overheid.

Oplossing?
Hoewel er steeds meer begrip komt voor de benarde positie van de mantelzorger, blijven oplossingen nog steeds uit. FNV-voorzitter Agnes Jongerius vindt het onaanvaardbaar dat mantelzorgers er bijna zelf bij neervallen en pleit voor meer flexibiliteit voor de mantelzorger, zoals thuiswerken, flexibele werktijden en betaald verlof. Reëlle pleit met haar mee, want mantelzorg is keihard nodig.

 

Lees het volledige berichtREËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE