REËLLES NIEUWS

Een gat waar je hart zit

Gevecht tegen eenzaamheid!

Gevecht tegen eenzaamheid!

Autisme en eenzaamheid lijken elkaar uit te sluiten. Mensen met autisme zijn immers liever alleen en vermijden het gezelschap van anderen? “Iedereen wil wel eens alleen zijn, maar vrijwel niemand kiest ervoor om eenzaam te zijn.”

Baukje van Kesteren is psychologe en vertelt in Een gat waar je hart zit openhartig over het dagelijkse gevecht met haar autisme tegen eenzaamheid. Ook twintig lotgenoten komen aan het woord. Professionals vertellen over hun pogingen om mensen met autisme een uitweg uit de eenzaamheid te helpen vinden. Een verrassend extraatje zijn de gedichtjes waarin ze de gevoelens van een buitenbeentje herkenbaar en ontroerend verwoordt.

AUTISME EN EENZAAMHEID
Rond haar vijftigste ontdekt Baukje, tot haar opluchting, dat ze een autismespectrumstoornis (ASS) heeft. In haar boek vraagt zij zich af of er een verband is tussen haar stoornis en haar ervaringen met peilloze eenzaamheid waar zij sinds haar kindertijd al last van heeft. Ze neemt je mee op ontdekkingsreis naar het waarom van haar anderszijn sinds haar vroege jeugd. 

HUNKEREN NAAR GEZELSCHAP
“Dit boek gaat over mensen met ASS die erbij willen horen, maar die het gevoel hebben dat dat niet lukt,” zegt psychiater Ketelaars in het voorwoord. Die hunkeren naar het gezelschap van anderen maar ‘sociaal onhandig’ uit de hoek komen. Doordat hun deelname aan het sociale verkeer minder soepel verloopt, wordt hun eenzaamheid niet altijd opgemerkt. Veel mensen met autisme, maar niet allemaal, voelen zich hun hele leven pijnlijk eenzaam.

GRIP EN BEGRIP
Dankzij de diagnose autisme en door goede begeleiding krijgt Baukje vanaf haar vijftigste grip op, en begrip van haar leven. Haar ervaringen dienen als leidraad voor het boek. Daarnaast vertellen lotgenoten en hulpverleners wat autisten en niet-autisten voor elkaar kunnen doen om het leven voor en met elkaar wat gemakkelijker te maken. Een gat waar je hart zit, is geschreven met het hart op de juiste plaats.

De Aspie-hemel

Bij mij komt alles heel precies,
bij mij moet alles kloppen:
een valse toon, een scheve lijn
kan ik maar slecht verkroppen.

Bij mij moet alles logisch zijn;
dus wil je iets beweren,
dan zal ik elke slordigheid
zorgvuldig corrigeren.
Ach, was de taal als algebra
en alle vormen zuiver,
dan zou de droogste zandwoestijn
een ware Aspie-hemel zijn!

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Nog meer lezen?

blokje Moeder stoft haar zoon af
blokje Hersenschimmen
blokje Sprakeloos

REACTIES

Een gat waar je hart zit

Trenke (21 mei 2012)
Het lijkt me een mooi boek en wat een prachtig gedichtje!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE