REËLLES NIEUWS

Nederengels is niet te stoppen

Don't worry wees blij!

Don't worry wees blij!

Engelse en Nederlandse woorden samen in één zin gebruiken is nothing to worry about! Gerrit Jan Kootstra van de Radboud Universiteit onderzocht het verschijnsel en komt tot de conclusie dat de neiging om elkaar na te doen vreselijk sterk is.

Het Nederlands bevat steeds vaker Engelse woorden. Het afwisselen van talen binnen één taaluiting wordt code-switching genoemd. Dat levert creatieve en grappige zinnen op, bijvoorbeeld: Zit me niet te hasslen, een combinatie van ‘Val me niet lastig’ en ‘Don’t hassle me’. Of: O wat een beauty, die moet ik hebben!

PLAATJES BESCHRIJVEN
Kootstra onderzocht natuurlijk taalgebruik in een gesprek. Daartoe liet hij proefpersonen samen met acteurs plaatjes beschrijven. De acteurs hadden weliswaar een script met bepaalde ‘switch-instructies’ maar de proefpersonen reageerden op hun eigen onvoorbereide manier. Hij bestudeerde drie taalkundige factoren die code-switching beïnvloeden. De woordvolgorde, woorden die in het Nederlands en het Engels op elkaar lijken, zoals baby en film, en woorden die in de twee talen dezelfde klank hebben maar verschillen van betekenis, zoals pet, rok/rock.

AUTOMATISCH SPIEGELGEDRAG
Wat bleek? Wij passen ons taalgebruik aan aan onze gesprekspartner. Als je gesprekspartner Engelse woorden in een Nederlandse zin stopt, hebben wij sterk de neiging om dat ook te doen. Dat spiegelgedrag is volgens Kootstra een automatisch en onbewust proces. Kootstra: “En dat gaat verder dan je zelf door hebt. Je woordkeus, maar zelfs je woordvolgorde breng je in lijn met de taal van je gesprekspartner. Ook als dat gekke zinnen oplevert.”

DON’T WORRY
Taalpuristen gruwen van de ‘verengelsing’ van het Nederlands. En onze eigen minister-president werd er niet zo lang geleden nog op aangesproken. Volgens Kootstra is het weinig zinvol om code-switching tegen te gaan: “De neiging om elkaar na te doen is vreselijk sterk. Als de taalomgeving steeds meer Engels en Nederlands naast en door elkaar heen bevat, is het onvermijdelijk dat mensen dat over gaan nemen. Tegen mensen die daar op foeteren, zou ik willen zeggen: don’t worry. Taal ontwikkelt zich en past zich aan aan de omgeving. Het heeft geen enkele zin om je daartegen te verzetten.”

Lees hier het hele artikel


REACTIES

Nederengels is niet te stoppen

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE