REËLLES NIEUWS

Charlotte

“De plekjes op Charlottes bleke huid verdwijnen niet. Integendeel, er komen er steeds meer bij. Als blauwe steentjes liggen ze over haar lichaam verspreid. Neergestrooid door een boze fee met slechte bedoelingen.”

Wanneer Pia de Jong en haar man Robbert Dijkgraaf te horen krijgen dat er iets echt niet goed is met hun pasgeboren dochter Charlotte, besluiten ze haar niet te laten behandelen. Het is immers ook voor de dokters onduidelijk wat een chemokuur in het babylijfje zal aanrichten. Pia spint een cocon van liefde rondom het gezin, waartoe ook hun zoontjes Jurriaan en Matthijs behoren. Dan beginnen, stukje bij beetje, de tumoren van Charlottes lichaam te verdwijnen.

Niet niks
“‘Weten jullie zeker dat jullie dit willen?’ vraagt de dokter. ‘Alleen maar afwachten, geen behandeling. Ouders willen altijd alles doen voor hun kind.’ ‘Wij doen niets,’ zeg ik. ‘Dat kan ook veel zijn.’” Maar dat Pia en Robbert niet voor een medische behandeling van hun dochtertje kiezen, betekent niet dat ze helemaal niets doen. Pia stopt met werken en heeft Charlotte lief met alles wat ze in zich heeft. Ze worden overstelpt door bezoek van iedereen die ze kennen, zelfs nadat Pia om rust heeft gevraagd. Na een bijzonder tergend bezoek van een buurman (die zich over Charlotte heen buigt en zegt: “‘Zielig, hè, zo’n kindje dat doodgaat.’”) heeft Pia er genoeg van. “Als ik Charlotte wil helpen, dan moet ik alles wat er niet toe doet buitensluiten. Dan moet ik niet meer beleefd zijn, dingen tegen mijn zin doen louter en alleen uit fatsoen. Het gaat om haar, om ons. De rest is onbelangrijk.” Ze graaft een slotgracht om haar huis, haalt de brug op en weeft een ondoordringbare, maar warme cocon voor haar gezin. 

Beeldend
“‘Dag,’ zegt hij verlegen. ‘Dag Sammy,’ zeg ik opgetogen. ‘Je bent er weer.’” Feilloos weeft Pia van alles door elkaar heen: dromen, verleden, heden. Doordat dit allemaal in dezelfde schrijf- en opmaakstijl gebeurt, werkt het soms wat verwarrend, maar door deze verschillende soorten inkijkjes in haar leven wordt het boek ook des te persoonlijker. Aan het verhaal van Sammy, een jongetje uit Amerika dat is genezen van dezelfde soort ziekte als Charlotte heeft, heeft Pia bijvoorbeeld veel steun. Ook de mensen uit de buurt die haar regelmatig een hart onder de riem steken (of poortwachters zijn, zoals Pia het zelf zegt), komen mooi tot leven in het boek. Pia beschrijft op precieze, beeldende wijze wat ze denkt en voelt. “Vroeger, vóór Charlotte in mijn leven kwam, was ik getekend met wasco, dikke vette streken in felle kleuren. Met duizelingwekkende snelheid wisselden de scènes uit mijn leven elkaar af. Telkens een nieuw decor, andere kleuren, andere beelden. Ik ging slordig met mijn tijd om. (…) Nu is mijn wereld verschrompeld tot een slakkenhuis waarin ik me met haar verschans. Ook de tijd is gekrompen. Ik denk in minuten, leef in details.”

Schoon
“Het is slopend dat er geen vooruitgang is. Soms is er zelfs een terugval. Dan breiden de tumoren zich verder uit, en vind ik nieuwe plekken die ik niet thuis kan brengen.” Pia probeert haar zoontjes uit te leggen dat Charlotte zal overlijden, maar Jurriaan, de oudste, wil daar niets van weten. Pia klampt zich vast aan zijn kinderlijke overtuiging dat Charlotte in leven zal blijven. En er zijn meer lichtpuntjes: Charlotte, geboren in de zomer, weet het nieuwe jaar te halen. “‘Ze doet het op haar eigen manier’”: dat zegt de kinderoncoloog bij ieder bezoek. Dat doet Charlotte inderdaad: ze begint meer kleur te krijgen en levendiger te worden. Dan verdwijnt de plek op haar rug, waarmee het allemaal begon. “Er verdwijnen meer plekjes de volgende weken. Telkens wijst Robbert me erop. Telkens moet ik me ervan overtuigen dat hij gelijk heeft.” Maar dan is het officieel: de dokter geeft aan dat Charlotte in remissie is en de kanker heeft overleefd. Het duurt even voordat het besef volledig is doorgedrongen, maar dan begint Pia opnieuw met weven: een cocon van woorden dit keer.

Klim ook in de pen!
Heb jij dit boek ook gelezen? Wat vond je ervan? Of is er een ander indrukwekkend boek waarvan jij wijzer bent geworden? Laat het Reëlle weten door een reactie te plaatsen! Snuffel ook eens door Reëlles boekenkast of lees verhalen uit de Eigenwijzer!

Meer weten over Pia de Jong? Bekijk dan snel haar website!

 


REACTIES

Charlotte

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE