REËLLES NIEUWS

Best wel heavy

“‘Ik heb allemaal hokjes, kamers met deurtjes in mijn hoofd die ik niet open krijg. Ik weet dat die deurtjes daar zitten, maar ik krijg het niet voor elkaar ze te openen.’”

Er zijn al heel wat boeken geschreven over niet-aangeboren hersenletsel, door ervaringsdeskundigen en niet-ervaringsdeskundigen. In ‘Best wel heavy’ worden de twee kanten gecombineerd: zowel mensen met hersenletsel als hun naasten komen aan het woord en vertellen over dezelfde periode. Zo ontstaat een helder beeld van wat leven met niet-zichtbaar hersenletsel inhoudt.

VERANDERING

“‘Als je niets aan je hersenen mankeert, realiseer je je niet hoe complex ze zijn en hoeveel je hersenen bepalen. Daar sta je niet bij stil. Maar als je NAH hebt, word je je daar bewust van en snap je dat je eigenlijk je hersens bént.’” Elk hoofdstuk is een andere NAH-patiënt (met bijbehorende naaste) aan het woord. Er wordt ingegaan op hoe iemands leven eruitzag voorafgaand aan het hersenletsel, op het hoe en wat van dat hersenletsel en op hoe het leven daarna verderging. Zo was Roos op het moment dat het misging aan het poetsen bij een bekende van haar. “‘Toen ik tijdens deze klus in de keuken met hem stond te praten, gebeurde er plotseling iets raars. Er verschenen lichtflitsen voor mijn ogen en daarna was er niets meer. Stilte. Zwart. Leeg.’” Ze heeft een hersenbloeding gehad, en dat terwijl de huisarts de klachten die ze daarvoor al had, eenvoudig had weggewuifd.

Natuurlijk wordt in ieder verhaal ook volop aandacht geschonken aan hoe het hersenletsel het leven beïnvloedt en verandert. Ramon vertelt: “Met mijn vrouw voelde ik geen klik meer, of, anders gezegd, er was geen chemie meer tussen ons. En mijn contact met de kinderen verliep ook niet goed. Ik wist zeker dat ik het goed deed, maar dat was niet zo, bleek later.’” En als hij huishoudelijke klusjes deed, had hij niet in de gaten dat hij steeds hetzelfde deed, waardoor hij uren bezig was met dingen die hooguit een paar minuten nodig hadden. 

TWEE PERSPECTIEVEN

Zoals gezegd komen in ieder hoofdstuk twee mensen aan het woord: een NAH-patiënt en een naaste. Dat kan de partner zijn, maar ook een kind of een collega. Beide vertellen hetzelfde verhaal, maar vanuit twee verschillende perspectieven. Zo zijn er zowel overeenkomsten als verschillen te zien tussen de twee verhalen; ze zijn weliswaar naar waarheid verteld, maar de waarheid is voor iedereen anders. Hanneke, voorheen docent, besluit een tijd na haar hersenkneuzing in te vallen tijdens een zwangerschapsverlof. Zelf vindt zij het verschrikkelijk, want het wordt haar al gauw teveel (al houdt ze het vol tot het einde). Haar man Gerard ziet echter het vooral als “‘een succes. Een goede ervaring, omdat ze hierdoor inzag dat lesgeven niet meer ging en ze kon besluiten dat het onderwijs klaar was.’” Op deze manier leggen alle verhalen wel iets bloot; zo heeft meer dan eens de naaste het idee dat het allemaal goed lukt, terwijl de NAH-patiënt zelf aangeeft toch veel moeite te hebben met het acceptatieproces en met de bezigheden van alledag. 

LATER

De meeste hoofdstukken eindigen op eenzelfde manier: de auteur gaat na maanden of enkele jaren nogmaals terug naar de verteller om te horen hoe het nu gaat. Sergio is bijvoorbeeld verhuisd, maar dat ging niet meteen goed. “‘Ik dacht: ach, dat doe ik wel even, maar zo was het niet. Ik moest me aanpassen aan een andere situatie en dat deed ik niet zomaar. Dat viel me vies tegen en het heeft wel een half jaar geduurd eer het oké voelde.’” Lodewijk is mee geweest op een zeilboot met mensen met NAH en hoorde daar van de kapitein dat hij te weinig deed aan huishoudelijke taken. “‘Ik heb hem uitgelegd dat ik graag wil helpen, maar dat mij wel gezegd moet worden wat ik kan doen. Zelf zie ik dat namelijk niet.’” Stukje bij beetje leren de vertellers hun beperkingen (her)kennen en hoe ze er beter mee kunnen omgaan, al kan dat soms ‘best wel heavy’ zijn. 

KLIM OOK IN DE PEN!

Heb jij dit boek ook gelezen of ken je een ander inspirerend boek over niet-aangeboren hersenletsel? Reëlle hoort het graag! Lees ook de verhalen over NAH in onze eigenwijzer of snuffel eens rond in onze boekenkast! 

Meer informatie over auteur Petra Boolman? Kijk op haar website: http://www.petraboolman.nl/


REACTIES

Best wel heavy

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE