REËLLES NIEUWS

Achter de geraniums?!

“De invallende herfst heeft een desastreus effect op mijn gewrichten. Vanochtend kon ik de waterkoker niet eens optillen. En dat ding was nog wel leeg. (…) Ik krijg een pak melk niet open en aankleden duurt een eeuwigheid omdat ik de knoopjes niet dicht krijg.”

Fay is net gedumpt door haar vriendje als ze hoort dat ze reuma heeft. Deze chronische ziekte verandert haar hele leven en toekomstbeeld in één klap. Wat nu? En: hoe verder? In ‘Achter de geraniums?!’ beschrijft Anne West de worsteling die Fay doormaakt voordat alles uiteindelijk op zijn plek kan vallen.

VERZORGING
Fay is met hart en ziel verzorgende als ze te horen krijgt dat ze reuma heeft. Aanvankelijk probeert ze dit te verbergen, al is dat niet altijd even gemakkelijk. “Sabine lijkt wat onzeker. ‘Jolanda gaat met pensioen zoals je weet en… nou ja, het viel me de laatste tijd op dat je wat moeite had met…’ Haar stem sterft weg en ze maakt een vaag gebaar naar de bedden. ‘Zie je, ik ben ook verzorgende en nu ja, ik merkte wat dingen op zoals de knobbels op je handen.’” Met pijn in het hart zegt Fay haar baan op om praktijkopleider te worden, maar niet voordat ze met een van de bewoners van de afdeling een riviercruise maakt. De keuzes die deze bewoonster, mevrouw Park, door haar chronische ziekte maakte, laten Fay schrikken. Is ze dan gedoemd om haar leven achter de geraniums te slijten, zonder werk, liefde en wat al niet meer? Want wie zou haar nu nog willen? Het feit dat haar beste vriendinnen wel relaties krijgen en zelfs zwanger worden, maakt dat Fay zich hierover niet beter gaat voelen. “‘Oké, ik ben wel een beetje jaloers.’ ‘Is het omdat je bang bent dat jij nooit kinderen zult krijgen?’ Ik knik. ‘Zelfs al zou ik ze wel kunnen krijgen, ik kan ze niet verzorgen.’ Ik steek mijn gezwollen handen uit. ‘O, Fay,’ zegt Nina geschokt. ‘Ik kan niet eens een waterkoker optillen. Ik heb moeite met mezelf aan te kleden, brood te maken. Nou ja, met alles eigenlijk. Ik zou mijn eigen baby niet eens op kunnen tillen nu.’”

WORSTELINGEN
Hoewel schrijfster Anne West zelf reuma heeft, is het boek, op enkele scènes na, niet autobiografisch. Fay is een uniek, eigen persoon die met haar eigen zorgen worstelt en door het boek in ik-vorm te schrijven komen deze worstelingen duidelijk naar voren. Ook wanneer ze niets tegen haar vrienden, collega’s en familie zegt, weet de lezer precies wat er in haar omgaat. Op die manier hoopt de auteur een herkenbaar beeld te scheppen voor andere vrouwen met een chronische ziekte. 

NIEUWE FASE
Sinds ze reuma heeft, heeft Fay drastisch moeten nadenken over haar werk, haar toekomst en haar plek in de wereld. Uiteindelijk lukt het haar om eerlijk te zijn tegenover haar ouders en vriendinnen en kan ze zich, met veel moeite, over haar oude liefde heen zetten. Haar leven is een nieuwe fase ingegaan nadat ze reuma heeft gekregen en past nu in het nieuwe keurslijf. Zo kiest Fay ervoor bij de reumavereniging van haar stad te gaan. “Ik slik en vraag me voor de zoveelste keer af of dit wel een goed idee is. Hiermee erken ik dat ik één van hen ben; een chronisch zieke.” Eén los eindje is er nog wel: Fay is er nog steeds van overtuigd dat ze door haar ziekte nooit meer een relatie zal krijgen. De reuma beïnvloedt haar hele leven en houdt haar in zijn greep. Gelukkig is daar Michael, haar buurman die haar tijdens haar reis naar acceptatie heeft bijgestaan. “Hij vindt me leuk. Hij vindt me leuk? Hoe kan dat. Hij weet alles van me. Hij kan me onmogelijk leuk vinden. Ik besef dat hij een antwoord verwacht, maar ik krijg geen woord over mijn lippen. Michael heeft me op zijn slechtst gezien, depressief zittend tussen de pisang goreng, etend alsof mijn leven ervan afhing.” Zelfs als Fay volhoudt dat zij hem alleen maar zal tegenhouden in zijn ambities, wil hij daar niets van weten. “‘Kom maar langs als je gelooft dat jij, ondanks je ziekte, de moeite waard bent om van te houden.’” En dat doet ze dan ook; voorlopig geen geraniums voor Fay.

KLIM OOK IN DE PEN!
Heb jij dit boek ook gelezen? Of ken je een ander bijzonder boek over hetzelfde onderwerp? Wat vond je ervan? Laat het Reëlle dan vooral weten!

Snuffel ook eens in Reëlles boekenkast!

Kijk voor meer informatie over Anne West op haar website!


REACTIES

Achter de geraniums?!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE