REËLLES NIEUWS

Krachtenbundel Zuidoost-Brabant breekt records!

Krachtenbundel brengt lach en traan

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vond de langverwachte uitreiking van Reëlles 29e Krachtenbundel, editie Zuidoost-Brabant, plaats. Bij Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven kwamen 21 verhalenvertellers, 13 wethouders en vele anderen – in totaal ruim honderd mensen – samen om deze gebeurtenis bij te wonen. Vanaf het begin was er al veel animo om mee te werken aan de bundel en de deelnemende gemeenten en organisaties waren ook tijdens de uitreiking nog even enthousiast.

Ook in de pers was er belangstelling voor de uitreiking, vooral bij het Eindhovens Dagblad. Eerder deze week werd onze eigen Marieke al geïnterviewd en ook bij de uitreiking zelf was er een journalist aanwezig. Deze ging het gesprek aan met Theo Maas, wethouder van gemeente Someren, en diens verhalenverteller Gijs. Lees hier het artikel.


Alle hoofdpersonen op een rijtje :) 

Eigen kracht
Alle verhalenopstellers spraken met lovende woorden over de vertellers van wie zij het levensverhaal hadden opgehaald voor de Krachtenbundel. Soms kenden zij elkaar al jaren en wist de opsteller direct wie hij of zij wilde interviewen toen deze vraag kwam. Andere vertellers werden via een omweg door hun interviewers gevonden, maar dat leverde niet minder mooie verhalen op.

Hetty Tindemans, wethouder in gemeente Valkenswaard, had samen met Reëlle het voortouw voor deze Krachtenbundel genomen. “Ik ben blij met mijn collega’s die dit initiatief snel en warm hebben omarmd. Eigen kracht en eigen regie zijn belangrijke thema’s voor mij en in deze bundel staan deze zeker centraal.”

Eén van deze collega’s is Renate Richters, wethouder in gemeente Eindhoven. “Er bestaan veel vooroordelen over mensen, over wat ze willen en wat ze kunnen. Deze vooroordelen kunnen worden doorbroken door verhalen te vertellen.”

Vluchtelingen
Wethouders Joan Veldhuizen (Bladel), Kees Vortman (Son en Breugel) en Marc Jeucken (Geldrop-Mierlo) interviewden alle drie mensen die vanuit oorlogsgebied naar Nederland waren gevlucht. “Het is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid dat mensen in een veilige regio worden geboren”, aldus Kees Vortman. “Als je in lastige omstandigheden leeft, is het noodzakelijk om moeilijke keuzes te maken, maar het is belangrijk om er iets van te maken en vooruit te blijven kijken.”

Marc Jeucken: “We kunnen veel leren van kwetsbare mensen, zoals de mensen in deze Krachtenbundel. Er zou meer respect en begrip moeten zijn als mensen zich zo blootgeven. Dan bereiken we veel meer.”

Joan Veldhuizen beaamt dit: “Je kunt pas iemand op waarde schatten als je met hen het gesprek aangaat.” De drie wethouders vonden, vanzelfsprekend, hun vertellers echte voorbeelden voor anderen in hun situatie.

Inspiratiebron
Ook andere opstellers zagen hoe hun vertellers bronnen van inspiratie kunnen zijn voor andere mensen die in eenzelfde situatie verkeren. Linda Sipkes van Ananz ging in gesprek met mevrouw De Roos, een bewoonster van een zorgcentrum in Heeze. “De combinatie van haar helderheid, haar alerte houding, en haar berusting in de dingen in het leven: dat vind ik heel knap! Ik bewonder haar hier zeer om.”

In gemeente Best ging wethouder Bert van Drunen het gesprek aan met Marijke, die actief is voor het gehandicaptenplatform in dezelfde gemeente. “Ze kan echt inspireren. Ondanks tegenslagen lukte het haar toch om een positieve wending aan haar leven te geven. Ze geniet van de dagelijkse dingen in het leven en laat het feit dat ze in een rolstoel zit, haar echt niet beperken!”

Stralende vertellers
Natuurlijk stonden de verhalenvertellers zelf nog het meest in de belangstelling. Hoewel niet iedereen, eenmaal naar voren geroepen, iets wilde zeggen en de één het spannender leek te vinden dan de ander, straalden ze allemaal. “Iedereen zou hier wel kunnen staan”, vindt Cor, die werd geïnterviewd door wethouder Mariënne van Dongen van gemeente Veldhoven. “Iedereen heeft wel een rugzakje. Zelf sta ik bij GGzE De Boei achter de bar. Ik zie daar veel mensen die zijn vastgelopen en bij De Boei even rust vinden. Ze ontdooien er als het ware. Daarom zijn deze organisaties zo hard nodig!”

Door Jeanine van Abshoven van Neos was Ron geïnterviewd. Door te schilderen kan hij zijn gevoelens verwerken en uitdrukken. “Ik zie een beperking niet meer als beperking. Ik zie hier dan ook vooral potentiële schilders in de zaal zitten. Ik voel heel goed wat het voor mij heeft gedaan en dat voorbeeld wil ik graag uitdragen”, vertelt Ron.

Marlies van Oorschot van Combinatie Jeugdzorg sprak met Leanne, die veel verdriet heeft gekend, maar nu krachtig in het leven staat. Marlies: “Ze is een enorm voorbeeld voor iedereen. Dankzij haar heb ik geleerd hoe belangrijk het is om met kinderen, hoe jong ze ook zijn, echt te praten over wat ze doormaken.” Leanne: “Probeer positief te blijven en altijd iets positiefs uit een situatie te halen.”

Bekijk en lees de bundel!
De Krachtenbundel Zuidoost-Brabant is nú te lezen op Reëlle’s website: http://bit.ly/Download_KBZuidoost-Brabant

Lees alle verhalen en laat ons vooral weten wat je ervan vindt!

Benieuwd naar de foto’s van de uitreiking? Bekijk ze hier: http://bit.ly/FotosUitreikingZOB


REACTIES

Krachtenbundel Zuidoost-Brabant breekt records!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE