REËLLES NIEUWS

Werken als een gek

“De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis zette mijn wereld op z’n kop. Een persoonlijkheid heb je en houd je en dus heb en houd je ook een persoonlijkheidsstoornis, was mijn redenering. Het was alsof ik een vonnis voor de rest van mijn leven had gekregen.”

Werken als een gek: Marieke Sweens weet er alles van. Ze lijdt aan depressies en PTSS en heeft borderline. Ze wijdde er blogs aan en schreef uiteindelijk dit boek, gevuld met zowel haar eigen verhaal als tips voor werknemers met psychische klachten én voor hun werkgevers. Want werken als een gek, dat gaat tenslotte prima!

WERKEN
“Werk biedt structuur en regelmaat, een zelfstandig inkomen en onafhankelijkheid, het biedt sociale contacten, de mogelijkheid om talenten en vaardigheden te ontdekken en (verder) te ontwikkelen, biedt waardering en door te werken lever je een waardevolle bijdrage aan de maatschappij.” Dit is nog maar het begin van Mariekes pleidooi om mensen met een beperking toch vooral de kans te geven om mee te doen. Het boek bestaat feitelijk uit twee delen: enerzijds is er het persoonlijke verhaal van Marieke zelf, over haar jeugd, studie, werkende leven. Daarmee onlosmakelijk verbonden zijn haar mentale problemen en Marieke krijgt dan ook met diverse dieptepunten, diagnoses en behandelingen te maken. Anderzijds zijn er dus de hoofdstukken met uitleg en tips voor werknemers en werkgevers. Ook deze worden soms aan de hand van Mariekes eigen ervaringen verder ingekleurd. Vertel je het of niet? Wanneer vertel je het dan en waarom vertellen velen het liever niet? “Ik was zo druk bezig met het doen alsof er met mij niks aan de hand was en of er ook nooit iets ernstigs aan de hand was geweest, dat ik elke dag doodmoe thuiskwam. Ik was zo verkrampt alles aan het verzwijgen wat misschien te herleiden zou kunnen zijn naar een psychische aandoening, dat ik nauwelijks in staat was om te laten zien wat ik aan vaardigheden en talenten in huis had.” Wat kan een werkgever het beste doen (en laten) als iemand op de werkvloer last heeft of krijgt van zijn of haar beperking? “Vanuit huis je werk doen, of je terugtrekken in een kamer voor jezelf alleen omdat je je door je psychische aandoening absoluut niet kunt concentreren in een rumoerige kantoortuin, en omdat alle prikkels die je daar ondervindt leiden tot verheviging van symptomen van je ziekte, is echter geen gunst, maar een noodzaak.”

THEORIE IN DE PRAKTIJK
Marieke vertelt openhartig over haar jeugd, waarin haar telkens opnieuw werd gevraagd rekening te houden met anderen; iets wat haar het gevoel gaf dat ze zich onzichtbaar moest maken. Ze hield er haar eerste depressie en PTSS aan over. Ze neemt de lezer mee naar haar pieken, maar ook haar diepste dalen. “Samen met mijn vriendin zouden we een deel van ons huis opknappen. Ik zou muren schilderen en daarvoor moest ik de plinten afplakken, maar het enige wat ik deed was op de vloer liggen en aan de dood denken. De wereld, mijn vriendin, de hond, zelfs ikzelf leken heel ver weg en onmogelijk om contact mee te maken. Het enige wat er steeds was, was die gedachte.”

De tips die ze geeft zijn praktijkgericht, want Marieke weet hoe het is. Deze hoofdstukken lijken misschien meer bedoeld te zijn om individueel te lezen: diverse tips worden in verschillende hoofdstukken bijna letterlijk herhaald. Het feit dat haar uitleg de perspectieven van zowel werknemer als werkgever laat zien, zorgt dat deze groepen elkaar beter begrijpen en geeft een completer beeld. Zo kunnen ze samen werken aan gezondere, beter werkbare omstandigheden. Want werken met een psychische beperking hoeft geen beperking te zijn, hoeft het bedrijf niet vooral veel geld, tijd en energie te kosten, maar kan zoveel opleveren.

TIKKELTJE GEK
“‘Stel je voor”, zei de coach tijdens ons eerste gesprek, “stel je voor dat je wakker wordt en kunt alles doen wat je maar wilt, er is geen beperking van een baan die je wel of niet hebt, geld dat je wel of niet hebt, een opleiding die je wel of niet hebt gedaan. Je kunt helemaal zelf je dag inrichten, precies zoals jij dat wil. Hoe ziet die dag er dan uit? Wat zou je doen?’ (…) Het was de basis voor mijn eigen bedrijf.” Naast haar werk in loondienst wordt Marieke dus ook eigen baas. Ze gaat workshops geven over werken met een psychische aandoening. Ze noemt het Poco Loco – ’n tikkeltje gek in de baas z’n tijd.

EN JIJ?
Reëlle weet het allang: werken als een gek is zo gek nog niet. Hoe kijk jij daartegenaan? Laat het ons weten met een reactie!

Kijk hier voor meer informatie over Marieke Sweens en haar bedrijf!


REACTIES

Werken als een gek

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE