REËLLES NIEUWS

UNLIMITED, CHRONISCH BOEK ZONDER BEPERKINGEN

Aan medelijden hebben ze geen behoefte!

Aan medelijden hebben ze geen behoefte!

“Anne's gezicht kleurt nu rood van woede. ‘Zo komt er op de volwassenenafdeling bijvoorbeeld een fucking professor. Ja, moet je horen.’ Ze tilt haar hoofd van de bank en haar lichtblauwe ogen staan fel. ‘Van hem had ik een ruggendrain. Hij vraagt: ‘Heb je weleens een hersendrain gehad?’ Hij had ‘m verdomme zelf vervangen.’”

Anne Mreijen en Marco Pauw maakten van twaalf bijzondere portretten een inspirerend boek. Jongens en meisjes met uiteenlopende beperkingen geven een openhartige inkijk in hun dagelijks leven. Met al zijn onmogelijkheden, maar vooral ook met de mogelijkheden. Ze staan volop in het leven: ze zijn positief, sterk, ambitieus, bijdehand, en vooral bezig met wat ze wél kunnen. Ze vertellen over hun leven vol beperkingen, maar vooral over de grote drang naar een leven zonder medelijden.

INVLOED
Onderwerpen als relaties, daten, seks, werk en opleiding in combinatie met handicap of chronische ziekte komen in ‘Unlimited’ aan de orde. Hoe kun je fatsoenlijk daten terwijl je in een rolstoel zit en wat doe je de hele dag wanneer je niet langer dan zestig seconden rechtop kunt staan of zitten, omdat de druk op je hoofd anders te groot wordt? Door deze verschillende onderwerpen aan te snijden ontstaat er een goed beeld van hoe een chronische ziekte iemands leven kan beïnvloeden. Jan Willem is deels verlamd en vertelt over zijn basisschooltijd: “‘De leerkrachten gingen er ook niet goed mee om. Tijdens gym bijvoorbeeld. Iedereen was al weg, en terwijl ik me nog aan het omkleden was, werd het licht al uitgedaan.’ Met een verongelijkt gezicht vervolgt hij: ‘De massa was zeker belangrijker. Daar zit ik dan met mijn schoentje, bungelend aan mijn slechte hand. Ik was acht, misschien negen jaar. Huilen dus.’”

OPENHARTIGE GESPREKKEN
De jongeren die in het boek aan het woord komen, nemen geen blad voor de mond en dat levert openhartige gesprekken op. Bijzonder, zeker als je leest dat dit voor sommigen van hen geen dagelijkse gang van zaken is. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een foto van de schrijver in een wit T-shirt met daar op in zwarte letters de benaming van zijn of haar aandoening. Ze doorbreken taboes, verleggen grenzen en praten zonder blad voor de mond over zaken waarmee (bijna) iedere jongere, dus zij ook, te maken krijgen: uitgaan, seks, school, relaties en bijbaantjes. Toch is er ook een andere kant aan de meeste verhalen: verdriet en onmacht over de beperkingen die hun ziekte met zich meebrengt, komen ook aan bod. Maar, Daan bijvoorbeeld, die een storing in zijn botopbouw heeft, zegt tegen de auteur: “‘En geen zielig verhaal ervan maken!’” Dat is de algemene consensus van de jongeren: aan medelijden hebben ze geen behoefte.

BIKKEL 2010
Tijdens haar geboorte kreeg Anne Mreijen (20 jaar) een hersenbloeding. Hierdoor heeft zij een constante drain die het overtollige vocht uit haar hersenen laat lopen. Haar schoolwerk en sociale activiteiten onderhoudt ze vanuit bed en huis. Anne werd in 2010 uitgeroepen tot Bikkel van het jaar door de Bart de Graaff-foundation in het tv-programma ‘Je zal het maar hebben’. Hiermee won ze een startkapitaal waarmee ze het lifestylemagazine Unlimited Magazine oprichtte. Een tijdschrift van, door en over jongeren met een chronische aandoening. Dit tijdschrift lijkt inmiddels niet meer te worden uitgegeven. De NCRV volgde Anne en maakte een documentaire: http://www.2doc.nl/documentaires/series/dokument/2011/anne-unlimited.html.

KLIM OOK IN DE PEN
Wat vond jij van dit boek? Waarin inspireerde het jou het meest? Of ken je een ander boek waarvan jij misschien wijzer bent geworden? Laat een reactie achter!

 


REACTIES

UNLIMITED, CHRONISCH BOEK ZONDER BEPERKINGEN

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE