REËLLES NIEUWS

Geslaagde uitreiking Krachtenbundel Noordoost-Brabant

Woensdag 28 september was het eindelijk zover, de uitreiking van de Krachtenbundel Noordoost-Brabant bij Oosterpoort in Oss.

Het was er gezellig druk. Zeven wethouders uit de regio waren op zoek gegaan naar bijzondere verhalen uit hun eigen gemeenten. Alle aanwezigen waren onder de indruk van de veertien verhalenvertellers die hebben geholpen bij de totstandkoming van alweer de 26e editie van de Krachtenbundel! Ook de pers had belangstelling voor de uitreiking. Het Brabants Dagblad benoemde de betrokkenheid van de wethouders en De Gelderlander plaatste een aankondiging en hield zelfs een diepte-interview met verhalenverteller Natasja!  

Beeldvorming doorbreken
De zeven wethouders spraken vol bewondering over de door hen geïnterviewde inwoners en de andere verhalenvertellers. Anja Henisch, wethouder in de gemeente Grave, vertelt het verhaal van Mari, die al 50 jaar mantelzorger is en tevens vrijwilligerswerk doet. Over de bundel zegt de wethouder: “Mensen met een beperking zijn heel krachtige mensen, echte doorzetters!”

Wethouder Erik van Daal van de gemeente Mill en Sint Hubert is bijzonder onder de indruk van alle bijzondere verhalen: “Ik put er een hoop kracht en energie uit, hoe deze mensen er ondanks alles toch weer bovenop komen.” 

Henri Willems, wethouder in de gemeente Boekel, bezocht Jan, die al jaren zelf voor zijn zieke vrouw zorgt. Uit deze ontmoeting heeft hij een les getrokken: “Het is belangrijk dat ouders en opvoedkundigen vroeg handvaten meegeven om later zelfredzaam te zijn. We moeten met zijn allen zorgen voor een zelfredzame maatschappij.”

Piet Hein Jonkergouw, wethouder in de gemeente Landerd, haalde het verhaal op van Marion die door een afwijking aan haar voet niet goed kan lopen. Ze kwamen zelfs samen naar de uitreiking. De wethouder heeft lovende woorden over voor haar en alle andere mensen met een arbeidsbeperking: “Marion is een echte activist. Verkeerde beeldvorming zit mensen met een beperking vaak in de weg, de Krachtenbundel doorbreekt dat. Wij gaan de Krachtenbundel in onze gemeente dan ook gebruiken om verkeerde beeldvorming te doorbreken.” 

Wethouder René Peters van de gemeente Oss over het interview dat hij hield: “Patrick kan alles, maar heeft soms gewoon een steuntje in de rug nodig. We moeten nog veel leren over hoe we mensen met een beperking moeten behandelen. Op dit moment hebben we daar nog te weinig kennis over.”  

Willy Hendriks-van Haren, wethouder in de gemeente Boxmeer, liet zich inspireren door het verhaal van Karin, een alleenstaande moeder die zich uit de bijstand heeft geknokt. Wethouder Hendriks vindt het belangrijk om mensen zoals Karin in het zonnetje te zetten: “Ik wil aan de buitenwereld laten zien waar deze mensen hun kracht vandaan halen. Het zit niet in de voorzieningen, maar in de mens.”

Wethouder Thijs Vonk van de gemeente Uden ging op bezoek bij Yolanda. Over deze ontmoeting zegt hij: “Het was leuk om bij Yolanda thuis te komen, koffie te drinken en haar beter te leren kennen. Ik vind het moedig en dapper van haar dat ze haar verhaal heeft willen delen.”

Veel kracht
Eefje Bakker, pleegzorgbegeleider bij Pleegzorg Oosterpoort, vertelt het verhaal van pleegouders Diana en Arjan. Zij hopen meer pleegouders te werven, want dat is hard nodig. Ze hebben een duidelijke boodschap aan de wethouders: “Laat ons alsjeblieft niet hoeven vechten voor het geld dat nodig is om een kind met een rugzakje op te voeden.” Tevens gaven ze aan dat het plaatsen van pleegkinderen niet iets is waar lichtzinnig over gedacht moet worden: “Een pleegzorgwerker maakt of breekt een plaatsing. Goede hulp zorgt dat je verder kunt.”

Monika Kooij, werkzaam bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, vertelt het verhaal van Chantal. Samen met haar broer Berti zorgt zij sinds de dood van haar moeder in 2010 voor haar halfbroertje en -zusje. Monika is blij dat ze Chantal en Berti kan ondersteunen in de zorg, maar vraagt zich wel hardop af hoe het verder moet als zij dadelijk geen recht meer hebben op ondersteuning van Bureau Jeugdzorg.

Tineke Verkuijlen, werkzaam bij Laverhof, bezocht Zuster Lies. Zij heeft in haar leven veel meegemaakt. Tineke beschrijft hun ontmoeting als volgt: “Lies is 81 jaar oud, maar straalt nog zo ontzettend veel kracht uit. Ze blijft pleiten voor haar zelfstandigheid.”

Tevreden wordt er na afloop van deze energieke bijeenkomst nog lang nagepraat.

Bekijk en lees de Krachtenbundel!

Alle verhalen uit de Krachtenbundel Noordoost-Brabant 2016 staan nu online! De bundel is te downloaden op Reëlle’s website via: http://bit.ly/DownloadKB-NOBrabant 
Lees de verhalen en laat ons weten wat je ervan vindt! Benieuwd naar de foto’s van de uitreiking? Bekijk ze hier:

https://www.facebook.com/reellecommunicatie/photos/?tab=album&album_id=1821483901430987

 


REACTIES

Geslaagde uitreiking Krachtenbundel Noordoost-Brabant

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE