REËLLES NIEUWS

Studente in vrije val

Jong en een burn-out: wat nu?

Jong en een burn-out: wat nu?

“‘Sinds een tijdje heb ik last van vage buien. Vanuit het niets voel ik me wazig, duizelig en bang. Het lijkt net alsof ik de controle over mijn lichaam verlies. Dit voelt heel eng en niet vertrouwd, geen idee waar het vandaan komt en wat ik eraan kan doen.’”

Tijdens haar studie kreeg auteur Susan Lenssinck een burn-out. Datzelfde overkomt hoofdpersoon Sofie in ‘Studente in vrije val’: tijdens haar eerste studiejaar heeft zij het drukker dan ooit tevoren. Dat heeft grote gevolgen voor de rest van haar leven. De auteur baseerde het boek deels op haar eigen ervaringen en wil het taboe dat rust op jong zijn en een burn-out krijgen, doorbreken.

ZONDE OM IETS TE MISSEN
“Ik struin van het ene feestje naar het andere, heb nieuwe vrienden gemaakt, heb het getroffen met mijn huisgenoten en de jaarclub, ik sport en heb een baantje. Mijn nieuwe leven is fantastisch. Ik ben net een spons die alle activiteiten, indrukken en ervaringen absorbeert. Het zou zonde zijn om wat te missen.” Dat is het devies van Sofie: ze is jong en wil absoluut niets missen van het studentenleven. Vaak betekent dit hele nachten doorwerken door om toch haar huiswerk af te krijgen. Met energiedrankjes en veel koffie houdt ze dit een poosje vol. Dit heeft echter tot gevolg dat Sofie, zelfs als haar lijf uitgeput is, niet tot rust kan komen: haar hoofd blijft doormalen. Ze krijgt paniekaanvallen. Maar aanvankelijk wil ze van de door de huisarts aangeraden rust niets weten. “Wie denkt die man wel niet dat hij is? Weet hij wel hoe druk ik het heb? Denkt hij nou echt dat ik het me kan permitteren om te relaxen en om tijd te maken voor een strandwandeling? Nu zou het misschien wel kunnen, maar straks heb ik weer colleges, projectgroepen, werk, Apollo, ‘Lef’, commissies, sport. Alsof ik dat af zou kunnen zeggen?” Ze gaat terug naar Den Haag en begint aan haar tweede studiejaar. Voor ze het weet, gaat het écht niet meer en moet ze weer een tijdje bij haar ouders gaan wonen. “Na het ontbijt ruim ik de tafel af. Dit kost zoveel energie, dat ik ervan schrik. Terwijl ik het bord in de vaatwasser zet, sta ik te trillen op mijn benen. Alle verschijnselen van een paniekaanval komen opzetten.”

FRUSTRATIE
In het boek is duidelijk te merken dat er van dichtbij over het leven van een student wordt verteld: het boek bevat veel spreektaal en is vlot geschreven. Het leest bijna als een dagboek. Sofies gedachten en frustraties over haar burn-out komen krachtig naar voren. “‘Je kunt hier makkelijk twee à drie maanden voor uittrekken.’ Niels trekt er zelfs nog meer tijd voor uit dan dokter de Hoop. Dat betekent niet veel goeds. ‘Duurt het echt zo lang?’ vraag ik beteuterd. ‘Ik kan gewoon niet te veel achterlopen met school.’ (…) You must be kidding me, denk ik. Een burn-out accepteren. Welkom in mijn nieuwe leven, een leven van een bejaarde.” Een minpuntje aan het boek is het grote aantal spel-, grammatica- en andere fouten. Het leidt af van het verder goede, interessante verhaal.

ACCEPTATIE
Langzaam maar zeker kruipt Sofie uit haar diepe dal. Ze houdt steeds meer vol en gaat steeds vaker vanuit het dorp van haar ouders naar Den Haag. Ze onderneemt meer en gaat uiteindelijk terug naar school. Ze heeft belangrijke lessen geleerd en weet dat ze, ook in de toekomst, naar haar lichaam zal moeten luisteren. “‘Helaas word je nooit meer helemaal de oude Sofie. En dat is positief bedoeld. Als jij weer de oude Sofie zou worden met haar snelle leven, dan heb je binnen de kortste keren weer een burn-out te pakken.’” Maar, in Sofies eigen woorden, dat geeft niet. Ze heeft eindelijk geleerd te accepteren dat ze rustiger aan zal moeten doen. 

KLIM OOK IN DE PEN
Heb je van dichtbij een burn-out meegemaakt en/of een ander boek over dit onderwerp gelezen? Laat het ons dan weten! Ook is Reëlle zoals altijd benieuwd of jij dit boek ook hebt gelezen en wat jij ervan vond. Laat een reactie achter!

Snuffel eens in Reëlle's boekenkast!


REACTIES

Studente in vrije val

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE