REËLLES NIEUWS

Oorlog in mijn kop

Hoe ga jij om met machteloosheid?

Hoe ga jij om met machteloosheid?

“Mijn nachtmerries werden geleidelijk aan heftiger. Ik werd steeds vaker luid roepend en gillend wakker, compleet gedesoriënteerd en zeiknat en stinkend van het angstzweet. De eerste tien tot twintig daaropvolgende seconden waren verwarrend en beangstigend; meestal wist ik niet waar ik was.”

Nadat Niels Veldhuizen is teruggekeerd uit Uruzgan, heeft hij moeite de draad van zijn leven weer op te pakken. Wanneer hij uiteindelijk instemt met een psycholoog te gaan praten, blijkt hij te lijden aan PTSS, posttraumatische stressstoornis. In ‘Oorlog in mijn kop’ vertelt hij over zijn uitzending en de gevolgen die hij hiervan ervaart.

VREDESMISSIE
De twee werelden waarin dit verhaal zich afspeelt, zouden haast niet verder uit elkaar kunnen liggen. Enerzijds is er Uruzgan: de provincie in Zuid-Afghanistan waar Nederland een vredesmissie naartoe stuurt – een missie waaraan ook Niels deelneemt en waarvan hij als een ander persoon terugkeert. De oorzaak hiervan? “Uit het niets klonk er een onbeschrijflijke tyfusklap. Het geluid kwam onder de Patria vandaan. Tegelijkertijd werd de wereld om ons heen tegennatuurlijk van onderaf verlicht. Alles schudde. Gruis, aarde en stenen sloegen van onder het voertuig omhoog. Links kaatsten licht en geluid tegen de aarden wal, rechts daverden ze over het akkerland.” De bermbom waarop Niels’ voertuig stuit, blijft hem nog lang achtervolgen. Anderzijds is er zodoende Niels’ leven na terugkeer van de missie. Hij heeft nachtmerries en krijgt een steeds korter lontje. Na enkele maanden besluit hij in therapie te gaan. Hoewel het rijden op de bermbom de meeste littekens heeft achtergelaten, beschrijft Niels ook diverse andere situaties waarin hij terechtkomt. “Ik vertelde Max dat we naar Afghanistan waren vertrokken om vrede, veiligheid en beschaving te brengen, maar ondertussen sliepen we daar naast criminelen en pedofielen. Anderen dachten er misschien niet over na, maar ik walgde ervan.”

FLIEREFLUITER AF
Voorafgaand aan de missie ziet Niels zichzelf vooral als flierefluiter. Wanneer een van de therapeuten die hij bezoekt, vraagt of hij nog steeds zo is, antwoordt hij: “Helaas nog maar veel te weinig. Er is niet zoveel van hem teruggekomen uit de woestijn.” Dit kenmerkt het hele boek: Niels beschrijft op open en eerlijke wijze wat hem overkomt en hoe hij zich voelt. Op die manier stelt hij zich kwetsbaar op. “Ik zag mijn klachten als zwakte, ik was in de steek gelaten door mijn eigen brein. Eigenlijk leek het nog het meest op het verlies van jezelf. En alleen ik vertoonde die zwakte, de anderen hadden immers geen klachten? Ik was langzaamaan gek aan het worden.” Zijn directe manier van vertellen geeft een goed beeld van de machteloosheid die hij tijdens en na zijn uitzending ervaart.

RANDJE WORDT STOMPER
Voor PTSS is geen geneesmiddel beschikbaar; het is een kwestie van ermee leren omgaan. Ook Niels ervaart dat tijdens zijn therapieën: “In de daaropvolgende weken gingen mijn EMDR-sessies steeds weer over die 10e december. Langzaamaan merkte ik dat de spanning die aan deze datum kleefde, afnam. De beelden bleven hetzelfde, maar het vlijmscherpe randje werd met de week iets stomper.” Aanvankelijk wil Niels zijn verhaal niet opschrijven. Een collega van hem haalt hem over dit toch te doen: zo kan hij zijn waarheid vastleggen zonder dat die wordt aangetast door de tand des tijds. In de toekomst zal zijn zoontje dit verhaal dan ook kunnen lezen en zijn vader beter begrijpen. Enkele jaren na zijn uitzending zit de oorlog nog steeds in Niels’ kop. “Medisch gezien gaat het inmiddels niet veel beter met me. Op een goed moment dacht ik er te zijn, dacht ik uit het dal omhoog te klimmen. Maar inmiddels weet ik beter. Ik kan nog steeds niet zonder medicatie, en ieder dag ondervind ik hinder van mijn vorm van PTSS.”

KLIM OOK IN DE PEN
Ken of ben jij iemand die ook oorlog in zijn/haar kop heeft? Of heb je ook een boek gelezen waarvan je wijzer bent geworden? Reageer dan op dit artikel, want we horen het graag!

Speur ook eens verder in onze boekenkast!


REACTIES

Oorlog in mijn kop

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE