REËLLES NIEUWS

Uitreiking Krachtenbundel Midden-Limburg drukbezocht

nieuws

intro

Uitreiking Krachtenbundel Midden-Limburg drukbezocht
Maandag 22 februari 2016 om 13:30u was het dan eindelijk zover: de uitreiking van de Krachtenbundel regio Midden-Limburg bij PSW in Weert. De opkomst is groot – veel verhalenvertellers hebben hun familie en vrienden meegenomen – en bijzonder aan deze Krachtenbundel is de belangstelling bij wethouders in de regio om mee te werken: nooit eerder haalden zes wethouders een verhaal op voor één bundel! Door de medewerking van deze politieke zwaargewichten (en natuurlijk door de krachtige verhalen in de bundel) is ook de media-aandacht groot. Bekijk het videoverslag van Midden-Limburg Actueel. Lees het artikel op Nederweert24, net als het artikel op WdG en vele anderen. Ook het lokale maandmagazine Hallo zal in een volgende uitgave aandacht aan de Krachtenbundel besteden.


Midden-Limburgse wethouders en burgemeester Arno Verhoeven spreken lovende woorden over hun vertellers en de Krachtenbundel

Indringende gesprekken
De aanwezige wethouders spreken stuk voor stuk vol lof en bewondering over hun verhalenvertellers. Jessie Smeets van de gemeente Maasgouw interviewde Jessy. Zij is door posttraumatische dystrofie slecht ter been. Sinds haar jeugd doet ze al vrijwilligerswerk; het neemt een belangrijke plek in in haar leven. Ook nadat ze ziek werd, bleef ze zich met veel passie inzetten voor haar medemens. Jessie Smeets: “Het lijkt alsof ze zich nu nog meer inzet voor de gemeenschap dan voorheen!”

Paul Sterk, wethouder van de gemeente Weert, vindt de Krachtenbundel een “geweldig” initiatief. Hij haalde een belangrijke les uit zijn gesprek met Bonnie, die leeft met een angststoornis: “Wij vinden misschien dat mensen een beperking hebben, maar prik daardoorheen!”

Ook Henk Geraats, wethouder in Nederweert, kijkt terug op een verhelderend, indringend gesprek. Hij heeft diep respect voor hoe ver Eduard, die ondanks zijn progressieve spierziekte de laatste jaren veel vooruitgang heeft geboekt, is gekomen. “Dat mensen die dit overkomt, zo moedig en positief in het leven kunnen staan!”

De gemeente Roerdalen heeft als thema ‘geluk’. Het is een thema dat wethouder Eugenie Cuijpers terugvond in haar gesprek met het echtpaar Hawinkels. “Mevrouw Hawinkels is hulpbehoevend, maar haar man pakt het goed op. Ze zoeken samen de goede weg om geluk in het leven te beleven.” Vooral het meedoen, het contact met andere mensen, zorgt bij het echtpaar voor geluk. Ondanks de handicap van mevrouw Hawinkels staan ze nog steeds voor anderen klaar.

Wethouder Marianne Smitsmans van de gemeente Roermond: “Deze Krachtenbundel sluit aan op wat wij in Roermond doen: mensen niet op hun beperkingen, maar op hun mogelijkheden aanspreken.” Ze sprak met Marie-José, die mantelzorger is voor haar echtgenoot met Alzheimer. “Mensen vergeten vaak dat naast iemand met een beperking nog iemand staat die ook steun nodig heeft. Mantelzorgers hebben een zware taak: ze zorgen heel de dag voor hun dierbare die ze langzaam kwijtraken.”

Burgemeester Arno Verhoeven van gemeente Leudal vervangt oud-wethouder John van den Beuken, die het verhaal van Cyrill ophaalde, tijdens de uitreiking. Cyrill heeft Duchenne, een progressieve spierziekte. Hoewel er steeds meer aanpassingen nodig zijn in zijn leven, doet Cyrill mee waar hij kan. Arno Verhoeven: “Hij kan anderen met een beperking laten zien dat hoe met een beperking om te gaan een zoektocht is. Het wordt niet alleen steeds slechter.”


Verhalenvertellers en wethouders laten zich voor de groepsfoto van hun beste kant zien!

Participeren
Ook in de andere acht verhalen wordt duidelijk hoe belangrijk participeren is voor mensen met een beperking. Robert, die zichzelf beschrijft als “een stevige knokker met een zwaar leven”, is een echt gezelschapsmens. Hij is lid van de cliëntenraad van PSW, waar hij altijd opkomt voor anderen. “Ik wil zo goed mogelijk zijn voor mensen.”

Peter, die zich door zijn lichamelijke beperking gevangen voelt in zijn eigen lichaam, doet elke dag vrolijk mee met activiteiten bij SGL. “Ik wil als een gewoon mens in het leven staan. Vergeet nooit om te leven!” Kortom, de bundel en uitreiking worden gekenmerkt door inspirerende uitspraken van krachtige mensen.

Een lach en een traan

Kenmerkend aan de middag was de gemoedelijke sfeer. De verhalen waren heftig, de reacties waren respectvol. De bijeenkomst bracht een lach en een traan. Mantelzorgster Marie-José schoot vol bij het in ontvangst nemen van haar bundel. Later kwam ze toch sterk terug om te laten zien dat ze veel kracht heeft ondanks alle tegenslagen. De verhalenvertellers bloeiden open. Ze werden gehoord en begrepen door de wethouders en alle aanwezigen. Prik door die beperking heen!

Bekijk en lees de bundel!

De Krachtenbundel Midden-Limburg is te lezen op Reëlle’s website: http://bit.ly/downloadKBML. Lees alle verhalen en laat ons weten wat je ervan vindt! Benieuwd naar de foto’s van de uitreiking? Bekijk ze hier: http://bit.ly/Fotos-UitreikingML


GERELATEERDE ARTIKELEN

 asdf

REACTIES

Uitreiking Krachtenbundel Midden-Limburg drukbezocht

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE