REËLLES NIEUWS

De leegte voorbij

Hoe gaat het met Sjak?

Hoe gaat het met Sjak?

“Ik trap, ik ga omhoog. Ik trap, ik ga omlaag. Het lijkt alsof de hele wereld beweegt en ik in een ruimte van stilte woon. Ik val. Het moet in de hemel zijn. Het asfalt is kokend heet en zacht. Ik zak weg. Ik verzink. Niets bestaat meer. Geen ik. Geen geluid. Geen pijn. Geen gevoel. Alleen nog maar zweven in een luchtledige atmosfeer. Er is niets, helemaal niets, dat er op wijst dat ik leef.”

Sjak Janssen, in het boek 'De leegte voorbij', raakt door een ernstig fietsongeluk in coma. Weer bij bewustzijn komt hij in een werkelijkheid die de zijne niet is, die hij niet kent. Hij heeft het gevoel dat hij zich in een grote leegte bevindt, zonder houvast aan herinneringen of vaardigheden uit zijn leven voor het ongeluk. Hij had veel moeite zichzelf terug te vinden, want hij moest alles heroveren op het niets.

REVALIDATIE
Sjak was een fanatieke racefietser, theatermaker en liefhebber van popmuziek. Hij werkte als chemisch analist. Het ontwaken uit de coma is de eerste stap naar een radicale verandering in zijn leven. Er volgt een langdurige revalidatie. Hij moet zijn leven als een puzzel met puzzelstukjes weer in beeld zien te krijgen. En langzaam maar zeker lukt hem dat. Wat blijft zijn de problemen met concentreren, organiseren en een grote gevoeligheid voor prikkels van buiten af. Sjak beschrijft de emoties en frustraties die hij ervaart in zijn strijd om zijn sociale en werkzame leven weer op te kunnen pakken. Eenzaamheid ligt op de loer.

DE VERANDERING
Zijn persoonlijkheid is blijvend veranderd. Heel langzaam aan en met hulp van zijn vrienden kan hij weer deelnemen aan de wereld van muziek en toneel. Maar in zijn werksituatie vindt hij steeds minder acceptatie en uiteindelijk wordt hij op een mensonterende wijze op straat gezet. Traumatische ervaringen zijn de val van zijn broer van de trap en het overlijden van zijn moeder.

TOEKOMST
Als op een dag het waas van het gebeuren op de dag van de val verdwijnt, kan Sjak het verleden achter zich laten, 'waardoor een nieuwe toekomstdeur open gaat'. Een authentiek verslag, dat duidelijk maakt dat door zelfrespect, acceptatie van je 'anders-zijn' en vechten voor je zaak, ook na een ingrijpende gebeurtenis er toch nog nieuwe wegen zijn.

Bekijk ook de website van Sjak Janssen

Bekijk hier de Facebookpagina van Sjak Janssen

 


REACTIES

De leegte voorbij

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE