REËLLES NIEUWS

Uitreiking groot succes!

Krachtenbundel Arnhem Nijmegen!

Krachtenbundel Arnhem Nijmegen!

De houtbewerkingsplaats van RIBW Nijmegen & Rivierenland was 13 mei het decor van de uitreiking van de Krachtenbundel. De aanwezige wethouders, verhalenvertellers en –opstellers namen trots de verhalenbundel in ontvangst. Het was een prachtige dag voor de verhalenvertellers van de alweer achttiende Krachtenbundel.

Hans Hofhuizen heet iedereen welkom bij de Werkplaats Hout & Meubel van RIBW Nijmegen en Rivierenland. We zijn te gast in dit mooie atelier in Nijmegen voor de feestelijke uitreiking van de 18e Krachtenbundel. Hans, Raad van Bestuur RIBW Nijmegen en Rivierenland, vertelt over de transformatie van het atelier van pure dagactiviteit naar essentieel onderdeel in het proces om een stap te zetten op de participatieladder. Het atelier is één van de arbeidsmatige projecten waarbij mensen met een psychiatrische beperking als vrijwilligers de kans krijgen om ervaring op te doen en leren mee te werken op het gebied van houtbewerking, mode, fotografie en webdesign.

Aanwezig zijn de krachtige mensen die hun levensverhaal vertelden. De organisaties die hen daarbij mochten helpen en de wethouders die verantwoordelijk zijn voor Zorg, Welzijn en soms Jeugd in de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Heumen. Marjolijn Daverveld vertelt meer over het initiatief van Reëlle voor deze Krachtenbundel en de kracht van kwetsbaarheid. Ze illustreert hoe blij verrast de ervaringsdeskundige professionals van Reëlle waren bij aankomst op de locatie. “Het is duidelijk merkbaar dat we te gast zijn op een locatie waar wordt gewerkt! Niet eerder kregen wij zoveel hulp bij het sjouwen van de dozen met honderden exemplaren van dit kleurrijke magazine.”

Bert Frings, wethouder Zorg en Welzijn gemeente Nijmegen vertelt dat hij de verhalenbundel al kende. “Als we het over eigen regie hebben, stellen we al gauw de norm dat mensen alles zelf moeten kunnen doen, zonder hulp”, aldus Frings. “Het gaat veel meer om de kleine stapjes om zelf vorm te geven aan het leven.” Hij laat weten dat er moed voor nodig is om je verhaal te vertellen. Hij heeft geleerd dat niemand zijn beperking is. “Je bent altijd meer mens dan je beperking.”

Groepsfoto Arnhem Nijmegen
De verhalenvertellers en ook enkele begeleiders!


Ellen de Swart, wethouder gemeente Heuben vertelt dat eigenlijk niemand zonder beperking is. Ieder mens heeft een gebruiksaanwijzing en ieder mens van 0 tot 100 jaar kan tijdelijk of permanent steun nodig hebben. “We leven in een nieuwe tijd waarin we het samen moeten doen.” Ze geeft complimenten aan de verhalenvertellers en vraagt om applaus. “Hoeveel moeite mensen soms moeten doen, daar hebben we geen weet van.” Ze vindt Reëlle’s Marieke van Gastel een overtuigende dame met een enorm doorzettingsvermogen.”

Henk Kok, wethouder in Arnhem zegt dat kwetsbare mensen niet zielig zijn. “Veel mensen zonder beperking kunnen een voorbeeld nemen aan de positiviteit van mensen met een beperking. De Krachtenbundel verdient een plekje, zodat mensen kunnen lezen over anderen om te relativeren.”

Voor een aantal verhalenvertellers is de middag te spannend, ze zijn er niet bij. Anderen zijn er wel en samen met de mensen van de organisaties komen zij naar voren om hun eigen exemplaar van de bundel in ontvangst te nemen. Als een verhalenverteller zelf het woord neemt, zorgt dit voor een kippenvelmoment. Ze vertellen hoe ze anderen voor fouten willen behoeden, of willen helpen met hun ervaringen.

Tot slot gaan alle deelnemers nog gezamenlijk op de foto. Deze foto's zijn te zien op Reëlle’s Facebookpagina. Er wordt nog lang nagepraat in Nijmegen. De lokale zender N1 zendt een impressie uit.

Download hier de nieuwe
krachtenbundel Arnhem Nijmegen!
cover Arnhem Nijmegen 

Download


REACTIES

Uitreiking groot succes!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE