REËLLES NIEUWS

Word toch wakker!

Boem!

Boem!

“Plotseling is de lucht vol geluid. Gierende banden, piepende remmen, een harde klap, een schreeuw, en dan niets meer. ‘Wat gebeurt er?’ vraagt Dump verschrikt. ‘Ik… ik weet het niet.’ Jasmijns knieën trillen. Haar hart bonst in haar keel en het duurt even voor ze in beweging komt.” Op straat ligt, bleek en bewegingloos, haar broertje Tim.

Jasmijn is twaalf jaar en zit in de brugklas. Als ze haar broertjes ophaalt bij een vriendin van haar ouders, wacht ze niet op Tim’s getreuzel. Als ze de straat oversteken, wordt Tim aangereden. Als haar ouders ‘s avonds terugkomen uit het ziekenhuis, vertellen ze Jasmijn dat Tim in een diep coma ligt. Hij kan zelfs niet zelfstandig ademen. Het is niet zeker of hij ooit wakker zal worden.

NIETS IS MEER GEWOON
Terwijl Tim in coma ligt, gaat het leven thuis gewoon door. Maar er is niets meer gewoon. Omdat haar ouders veel bij Tim zijn, komt de zorg voor haar kleine broertjes Vincent en Dump op Jasmijn neer. Ze kan zich slecht concentreren en haalt veel onvoldoendes op school. Bovendien voelt ze zich schuldig. Als ze op Tim had gewacht, dan was hij vast niet aangereden. Haar broertjes zijn te klein om haar te snappen en haar ouders maken ruzie, of praten alleen maar over Tim. Jasmijn voelt zich alsof ze er helemaal alleen voor staat.

EMOTIES RAZEN
Ellen Thijsinger schreef met Word toch wakker! een prachtig beeld van de impact die een ernstig ziek kind op een gezin heeft. Na een paar boeken voor jonge kinderen is dit Thijsinger’s eerste boek voor oudere kinderen. Thijsinger heeft een heldere, realistische vertelstijl, die de emoties die door Jasmijn’s hoofd razen goed weergeeft, zonder overdreven sentimenteel te worden. “Kijk, zegt Dump, Tim speelt met onze trein.’Op de rand van het bed heeft hij een trein met aanhangwagens getekend. Ze kijken samen naar de tekening, ernstig ineens. ‘Tim zal er wel weer mee kunnen spelen, hè? Het is zo stil in mijn kamertje.’ Jasmijn ziet dat er in zijn ogen tranen glinsteren. ‘Ik wil niet slapen naast het lege bed van Tim!’ Roept hij ineens huilend. Een ogenblik schaamt Jasmijn zich.”

ENGE SLANGETJES
Jasmijn vindt het doodeng om Tim aan al die slangetjes te zien liggen. Gelukkig is er verpleger Hans, die haar door het verschrikkelijke eerste bezoek heen sleept. Hij moedigt Jasmijn aan om cassettebandjes voor Tim in te spreken. Zo kan Tim naar haar stem luisteren. Stel je voor dat hij er iets van zou kunnen horen! Heel langzaam gaat het beter met Tim. Als hij zelf begint te ademen, halen haar ouders taart, maar Jasmijn kan er nog niet van genieten. Bij haar klasgenoten Edwin en Hilde kan ze echt wel zichzelf zijn. Zij steunen haar in deze nare tijd.

GEEN TRANENDAL
‘Word toch wakker!’ is een kinderboek, maar zo knap geschreven dat volwassenen er ook veel plezier aan zullen beleven. Het boek is geen medisch verhaal, maar het drama in het hoofd van een twaalfjarige en haar omgeving. Daarmee is het zeker geen vrolijk boek, maar Thijsinger voorkomt dat het een groot tranendal is. De lichtpuntjes in Jasmijns leven’, zoals de onverwachte steun van haar oudere schoolgenoot Loek, krijgen voldoende aandacht. En als Tim langzaam zijn ogen opent, is het geluk compleet.

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over kinderen met een beperking. Stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.


REACTIES

Word toch wakker!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE