REËLLES NIEUWS

Wetenschappers in de (woord)wolken!

Woordwolk helpt!

Woordwolk helpt!

“Weet jij waar die dinges ligt? Je weet wel, dat ene ding!” Soms kom je gewoon niet op een woord, heel irritant. Mensen met afasie hebben hier iedere dag last van. Zij hebben een hersenaandoening waardoor de taalgebieden in de hersenen niet meer goed werken. Om hen te helpen hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen nu een app ontwikkeld die helpt om op een woord te komen.

WOORDWOLK
De app heet WoordWolk, en ziet er ogenschijnlijk simpel uit. Het is gebaseerd op associëren. Je begint met een verzameling woorden op een witte achtergrond die speels bij elkaar staan. Een woordwolk. Je tikt er een aan die het meest lijkt op het woord wat je wilt zeggen, maar waar je niet op kunt komen. Als je een woord kiest verschijnen er allemaal geassocieerde woorden omheen. Het werkt een beetje als het spel ‘wie is het’. Daar begin je met algemene vragen (is het een man?) naar steeds specifieker (heeft hij een bril?) tot je het weet (het is Bill!).

HOE WERKT HET?
Je zou denken dat iemand op zoek naar het woord ‘kip’ daar komt van ‘dieren’, ‘vogels’, en ‘pluimvee’. Toch werkte het menselijk brein niet altijd zo netjes. Met alleen de van algemeen naar specifiek aanpak hadden de gebruikers niet het gevoel controle te hebben in het zoekproces. De woordwolk werkt intuïtiever. Peter Desain, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Radboud Universiteit, is het brein achter de app. Hij zegt: “De woordwork combineert twee principes. Het gaat uit van vrij associëren, maar op de achtergrond draait de slimme-vragenopzet mee. De meest informatieve woorden komen als eerste in beeld. Meer specifieke woorden krijg je later in het zoekproces te zien. Vooral voor concrete woorden werkt de methode erg snel.”

MEEHELPEN
Desain maakte dit spel samen met softwareontwikkelaar Jop van Heesch. Hij licht toe: “Hoe meer mensen het spel spelen, hoe beter het spel wordt. Van elke gebruiker worden anoniem gegevens verzameld. De associaties die deze mensen maken om bij een woord te komen worden automatisch verwerkt in het programma. En ook als je geen afasie hebt, kun je het programma gebruiken. Zij kunnen het zien als een taalspelletje. Hoe kom ik zo snel mogelijk bij het woord wat ik in gedachten heb?”

WoordWolk is gratis te downloaden via de App Store van Apple.

Geen Apple product in huis? Bekijk hier dan een filmpje van de app.  


REACTIES

Wetenschappers in de (woord)wolken!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE