REËLLES NIEUWS

Alles of niets

Alles of niets

Alles of niets

“Ik nodig je uit om in de huid te kruipen van Anne en Marie en een kijkje te nemen in het dagelijks leven van twee jongeren met een beperking. Enerzijds is hun leven daardoor fundamenteel anders dan dat van iemand zonder handicap. Maar anderzijds is jouw leven vergelijkbaar met dat van hen, omdat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met voorspoed, geluk, vragen en moeilijkheden.”

Abke Kloosterman vertelt in ‘Alles of niets’ hoe twee jongeren met een lichamelijke beperking hun weg zoeken door het leven. Aan de hand van verschillende thema’s zoals vriendschap, emoties, eenzaamheid en toekomstplannen vertellen zij hun verhaal.

MAAK KENNIS MET ANNE
Anne (20) is visueel beperkt en leidt een bruisend studentenleven. Ze is derdejaars studente orthopedagogische wetenschappen. Haar beperking beschouwt ze een lastig detail. Haar piano is een vreemd meubelstuk in haar studentenhuis. “Ik begon met spelen op mijn achtste verjaardag en ben er vervolgens niet meer mee opgehouden.” Daarnaast is haar tandem onmisbaar voor haar. Iedere dag rijdt ze ermee naar de faculteit. Naast haar studie werkt ze elke week vrijwillig in de achterstandswijken. Samen met een team andere studenten heeft ze allerlei projecten opgestart. “Elke week organiseren we activiteiten voor kinderen en tieners. We willen hen een plek bieden waar ze zich veilig voelen en zichzelf mogen zijn. Ook gaan we een keer per jaar met hen op kamp.”

MAAK KENNIS MET MARIE
Marie (23) lijdt aan het chronisch vermoeidheidsyndroom en woont op de zolder van haar ouders. Het grootste deel van de dag is ze aan bed gebonden en heeft ze voortdurend pijn in haar spieren en gewrichten. Haar beperking is bepalend voor haar dagelijks leven. “Ik voel me soms net een 75-plusser. Gelukkig heb ik nog net geen kunstgebit.” De zolder is compleet ingericht met een koelkast, slaapbank en een zithoek. Aan de muur hangen verschillende handgemaakte kunstwerken. Op haar bureau staat een onmisbaar apparaat: haar laptop. “Een dag zonder laptop is een dag niet geleefd. Ik doe er bijna alles mee. Ik luister muziek, heb digitaal contact met mijn vrienden, houd het wereldnieuws bij en schrijf in mijn dagboek.”

FUNCTIONEREN EN LEVEN
Aan de hand van verschillende thema’s, zoals dagbesteding, vriendschap, levensovertuiging en toekomstperspectief, vertellen beide jongeren hun verhaal. Wat betekent het leven met een lichamelijke beperking voor hun dagelijks leven? Wat beschouwen zij als waardevol in het leven en hoe proberen zij hier vorm aan te geven? Door vragen te stellen en alledaagse voorbeelden te gebruiken, dagen zij je uit om je eigen leven eens kritisch te bekijken. Hierbij draait het om één vraag: Wat maakt mij echt gelukkig? Abke daagt je uit om je eigen leven naast dat van hen te leggen en jezelf dezelfde levensverhalen te stellen als zij. Wat vind jij waardevol in vriendschappen? Wat is je passie? Waar liggen je grenzen en hoe bepaal je die? Kortom hoe sta jij in het leven?

NADENKERTJES
In het boek heeft Abke verschillende ‘nadenkertjes’ geplaatst. Ze daagt je uit na te denken over je eigen leven. Een voorbeeld is de volgende: “Iedereen krijgt in het leven te maken met beperkingen. Dit hoeft niet per definitie een lichamelijke handicap te zijn. Het kan gaan om een gebrek aan geld. ADHD, de nasleep van een traumatische gebeurtenis, een moeilijke karaktereigenschap. Deze beperkingen hebben hoe dan ook invloed op je leven. Ga bij jezelf na wat je voornaamste beperkingen zijn. In hoeverre ben jij je hiervan bewust? Neem jij je beperkingen serieus?”

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over lichamelijke beperkingen. Stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.
 


REACTIES

Alles of niets

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE