REËLLES NIEUWS

Feestelijk onthaal voor Krachtenbundel editie Parkstad Limburg

Alweer een nieuwe krachtenbundel!

Alweer een nieuwe krachtenbundel!

Dertien is geen ongeluksgetal voor Reëlle. Afgelopen woensdag namen de wethouders Peter van Zutphen en Leo Jongen de Krachtenbundel editie Parkstad Limburg in ontvangst; alweer de dertiende editie van het magazine. Peter van Zutphen: “Boeken als deze houden ons bij de les dat we de papieren nota’s niet moeten laten leiden en dat we de mensen waar het over gaat in het oog moeten houden.”

DRIEWERF CHAPEAU
Peter vervolgt: “Zonet nog zat ik in een vergadering waar termen als participatie, veerkracht en deelname over tafel gaan. Zonder contact met de mensen waarover het gaat, verliezen die woorden in betekenis. Als je de mensen ontmoet wéét je pas dat zelfredzaamheid voor iedereen een eigen invulling heeft.” Hij maakt zich wel zorgen om de bezuinigingen. “Iedereen heeft recht op steun en solidariteit om in de eigen kracht te staan. Wij hebben als gemeente binnenkort de verantwoordelijkheid om op stand-by te staan om ondersteuning te bieden om mensen in staat te stellen die eigen kracht te kunnen gebruiken. Wij laten mensen niet door het ijs zakken en zullen ook geld uit onze eigen fondsen halen als het landelijk budget te kort schiet.” Leo Jongen voegt daaraan toe: “Het moet niet zo zijn dat we alleen kijken vanuit de positieve eigen kracht die mensen hebben en ze dan maar aan hun lot over laten. Maar kijk naar hoe die kwetsbare mensen positief in het leven staan en juist zij klaar staan voor een ander. Dan kan ik alleen maar zeggen: chapeau, chapeau, chapeau.”

uitreiking

ENTHOUSIAST
De twee wethouders zijn ook bijzonder te spreken over enkele raadsleden die als verhaalopstellers aan de bundel hebben meegewerkt. “Twee keer raak, er zijn krachtige verhalen opgesteld en de raadsleden hebben zelf een indruk opgedaan.”  Alle 37 raadsleden van regio Parkstad Limburg hebben binnenkort een Krachtenbundel op hun bureau. Ook raadsleden Alfons Koning Bastiaan en Peter Kastrop zijn laaiend enthousiast over de Krachtenbundel. “Ieder raadslid zou een keer op pad moeten gaan om kennis te maken met kwetsbare mensen”, vinden ze. Zij haalden het verhaal op van Anne, die met het syndroom van Down werkt bij restaurant Talentino. Ze vergaten de tijd en besloten dat het volgende raadsuitje in dat restaurant moet plaatsvinden.

INSPIRATIE
Reëlle’s meesterbrein Marjolijn Daverveld vertelt hoe ze op het idee kwam van de Krachtenbundel. “Toen Marieke bij mij solliciteerde schreef ze dat ze rolstoelafhankelijk was. Ik was wel wat gewend, maar toen ik haar zag dacht ik: nou, inderdaad. Maar ik gaf het een kans. Na verloop van tijd leerde ik steeds meer het verhaal van Marieke kennen en haar eigen kracht die ze in de loop van haar leven heeft opgebouwd. Dat was de inspiratie van de Krachtenbundel. Als meer mensen voorbij de beperking kijken en de persoon zien in zijn of haar kracht, komt participatie vanzelf.” Inmiddels is Reëlle gegroeid naar een bedrijf waar alleen maar mensen met een beperking werken. Marieke werkt er nog steeds.

STRALEN
De deelnemers komen onder luid applaus één voor één naar voren. Ze zijn er allemaal. Spannend vinden ze het wel. “Ik hoef toch niets te zeggen hè?” vraagt Mieke, cliënt van Adelante, van te voren. Ook Anne merkt op: “Het is wel heel erg spannend.” Na de uitreiking blijven alle deelnemers staan voor de foto. Het is even wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk stralen ze allemaal. Mevrouw Ronckers, bewoner van een van de zorgcentra van Sevagram, zegt na afloop met een grote glimlach: “Ik heb meegedaan en dat was heel goed.” Snel maakt haar begeleider ook een foto. 

VOORBEELD
De uitreiking vond plaats bij Adelante Zorggroep, een van de deelnemende organisaties. Voorzitter van het bestuur Jan-Paul Essers noemt de Krachtenbundel een “geweldig mooi initiatief”. Het valt goed in lijn met het motto van Adelante: “Haal het beste uit jezelf.” Zij helpen mensen in het herstel van functioneren door te kijken naar de eigen wensen. Niet naar de beperkingen kijken, maar naar de mogelijkheden. De Krachtenbundel geeft volgens hem een beeld van het dagelijks leven van kwetsbare mensen. “Juist van deze mensen wordt gedacht dat ze niet midden in het leven staan, maar waarom zou dat niet zo zijn? Deze mensen zijn een voorbeeld voor velen.”

Nieuwsgierig naar deze en de vorige twaalf Krachtenbundels? Download alle Krachtenbundels

 


REACTIES

Feestelijk onthaal voor Krachtenbundel editie Parkstad Limburg

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE