REËLLES NIEUWS

Alcohol de baas

Alcohol de baas

Alcohol de baas

“Achteraf gezien begon ik steeds meer mijn leven in te richten op drinken. Veel dingen overdag doen, zodat aan het eind van de middag de beloning plaats kon vinden door te gaan drinken.”

Het idee voor het boek ‘Alcohol de baas’ is ontstaan op een internetforum voor alcoholverslaafden. Samen met andere forumdeelnemers schreven zij hun ervaringen op om zo ook anderen over de streep te trekken om hulp te zoeken. Het zijn inspirerende verhalen van tien vrouwen die hun alcoholverslaving overwonnen.

HOE HET ZOVER HEEFT KUNNEN KOMEN
De schrijfsters, alleen hun voornamen worden genoemd, blikken terug op het ontstaan van hun alcoholprobleem. Ze vertellen hoe het zover heeft kunnen komen en wat de internetbehandeling ‘Alcohol de baas’, maar vooral het forum, voor hen betekent. De schaamte wordt vervangen door inzicht. Inzicht in de redenen waarom je drinkt. Of dit nou woede, verdriet, onmacht, teleurstelling is of simpelweg een slechte leefgewoonte. ‘Alcohol de baas’ is een uitgave van Tactus Verslavingszorg en Tactive. Maar de grootste inspanningen zijn geleverd door de tien vrouwen die hun openhartige en soms pijnlijk eerlijke verhaal vertellen: Heleen, Vera, Tien, Philomène, Stansje, Jip, Yvonne, Jacqueline, Anna-Eva en Lot.

NIET MIJN PROBLEEM
Zo is er het verhaal van Heleen: “Door de alcohol leek het leven eenvoudiger. Ik voelde me zelfverzekerder en vooral ontspannen. Ik kon meestal niet stoppen met drinken, zodat ik in slaap viel op de bank, ‘s nachts wakker werd, nog even wat dronk en dan door naar bed ging. Ik begon wat meer over mijn alcoholgebruik na te denken toen bleek dat mijn moeder een alcoholprobleem had. Ik vond dat vreselijk, was bezorgd om haar; maar dat was geen reden om MIJN alcoholgebruik te beperken. Ik dronk stevig, maar had geen probleem. Vond ik. Uiteindelijk is mijn moeder aan de gevolgen van haar alcoholgebruik overleden.” De omslag kwam toen haar dochter regelmatig opmerkingen maakte over haar drankgebruik. Beeldend beschrijft ze hoe ze tenslotte van de alcohol is afgekickt. Heleen: “Stoppen met drinken is één van de beste beslissingen van mijn leven geweest.”

VAN MINDEREN NAAR STOPPEN
Vera vertelt helder waarom ze drinkt: “Als ik drink, hoef ik geen verantwoordelijkheid meer te voelen en te dragen. Dan hoef ik alleen maar dronken te worden en te zijn.” Ze heeft ook geen goed voorbeeld gehad: “Op mijn negende is mijn vader werkloos en zo erg aan de alcohol verslaafd dat hij meteen nadat hij wakker is, begint met het drinken van zijn eerste jenever. Hij is autoritair, emotioneel chanterend, agressief, onredelijk, tegenstrijdig en een controlefreak. Hij geeft mij één boodschap mee: namelijk dat ik niet deug.” Totdat ze op het internetforum stuit: “Ik lees er zoveel begrip, (h)erkenning, steun, verdriet en pure rauwe waarheden dat ik gefascineerd raak door de mensen over wie ik lees en besluit mee te schrijven. Vanaf die dag is mijn leven niet meer hetzelfde.” Ze drinkt nog wel maar is van plan te minderen en uiteindelijk helemaal te stoppen.

HET ALLERMOOISTE CADEAU
Bij Philomene sloop het vele drinken er langzaam in. Op haar dieptepunt dronk ze twee flessen wijn op een vrije dag en anderhalve fles op een werkdag. “Bij mijn eerste contact met de verslavingsarts blies ik om tien uur ’s ochtends 1,5 promille. Hij wilde me in de detox maar dat wou ik per se niet. Ik heb toen een medicijnkuur gekregen. Ik kreeg ook een medicijn als trekremmer. Na die medicijnkuur dronk ik gewoon door die trekremmer heen. Ik kon me geen leven zonder wijn voorstellen en raakte steeds in paniek als ik een dag of soms langer niet dronk. Ik beefde dan ook ontzettend. Om deze afkickverschijnselen bij het stoppen op te vangen, kreeg ik opnieuw die medicijnkuur voorgeschreven. Deze keer om te gebruiken als ik last kreeg van trillen of paniek.” Uiteindelijk lukt het haar te minderen met de internetbehandeling en een middel waarvan je heel erg ziek wordt als je er alcohol bij drinkt. “Stoppen met drinken is het allermooiste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb.”

DE KEUKENWEKKERMETHODE
De keukenwekker methode pas je toe als de trek naar alcohol komt. “Als ik heel erge trek in alcohol heb, zet ik de keukenwekker op tien minuten. Dan ga ik wat anders doen of tv kijken of lezen. Na tien minuten gaat ie af. Denk ik: goed van me, dat ga ik nog eens proberen. Zo dus. Dat red ik wel, en wat ik één keer kan, kan ik ook twee keer, denk ik dan. Dan na drie keer, heb ik het een half uur uitgesteld en intussen ga ik wat eten of een kop thee of bouillon of heel veel water drinken. Weer tien minuten verder. Dan denk ik: wat ik veertig minuten kan, kan ik ook een uur. Dus op naar het uur. Dan is het al een stuk minder.” Het boek is gratis te downloaden via deze link

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over verslaving. Stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.


REACTIES

Alcohol de baas

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE