REËLLES NIEUWS

Mag ik even uw aandacht?

Trek jij de aandacht?

Trek jij de aandacht?

Hoe trekt een spreker de aandacht van zijn publiek? Wanneer spitst men de oren? Hierover doen verschillende theorieën de ronde. Het gebruik van retorische vragen en het vertellen van een negatief verhaal worden gezien als effectief. Empirisch onderzoek levert interessante resultaten op.

Retorische middelen trekken de aandacht en worden vaak met applaus beloond. Daarnaast is ook is ook framekeuze (positieve of negatieve formulering) een middel om meer aandacht te generen. Negatieve boodschappen schudden het publiek wakker. Ze trekken aandacht. Maar wat vindt de toehoorder eigenlijk van zo’n negatief verhaal?

RETORISCHE MIDDELEN DOEN HET GOED
Amber Boeynaems van de Vrije Universiteit voerde een experiment uit waarbij proefpersonen naar diverse toespraken luisterden. Wat bleek. Retorische middelen in een positief verhaal werken goed. Zij trekken de aandacht en meer aandacht leidt vervolgens tot verbeterde herinnering. Een toespraak die meer aandacht trekt, wordt beter herinnerd.

NEGATIVITEIT TREKT AANDACHT
Een negatief geformuleerde boodschap trekt aandacht maar retorische middelen hebben geen effect in een negatieve boodschap. Negativiteit doet het effect van retorische middelen te niet. Hoe kan dat? Het is mogelijk dat een negatief verhaal de aandacht van de luisteraar zodanig opslokt dat bijzondere formuleringen niet meer doorkomen. Het is te veel van het goede. Het Wilders-effect, zoals de onderzoekster het noemt. De mannelijke spreker werd, vooral wanneer hij zich negatief uitte, nogal eens vergeleken met Wilders. “Hij heeft zeker een blonde pruik op”, riep één van de deelnemers na afloop van het experiment. Een negatief verhaal leidt, tegen de verwachting in, niet tot een negatieve beoordeling van de spreker.

VROUW BETER GEWAARDEERD
Een opmerkelijk resultaat was, volgens Boeynaems, dat de vrouwelijke spreker positiever werd beoordeeld dan haar mannelijke collega. Tot dusver worden mannen nog steeds als competenter gezien dan vrouwen. Omdat er in dit onderzoek slechts gebruik werd gemaakt van twee sprekers, kan niet worden gesteld dat vrouwelijke sprekers altijd als beste uit de bus komen. Boeynaems: “De vraag rijst nu direct: zijn we eindelijk zo geëmancipeerd dat vrouwen niet meer als ondergeschikt worden gezien, maar zelfs positiever worden beoordeeld? Of haalt de heer Wilders het imago van de mannelijke spreker onderuit? Nieuwsgierig naar het hele onderzoek? 

 


REACTIES

Mag ik even uw aandacht?

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE