REËLLES NIEUWS

Meermin, portretten van mijn psychose

Hoe voelt een psychose?

Hoe voelt een psychose?

“Het is nu drie jaar geleden dat ik mijn eerste psychose kreeg. Sommige mensen noemen het een psychotische episode. Ik stel mij dat voor als een aflevering. Een aflevering uit mijn bestaan, waarin ik totaal omgekeerd en binnenstebuiten leefde. Mijn hoofd hield me voor de gek, kan ik achteraf zeggen. Maar toen had ik geen idee.”

Meike Jansen beschrijft hoe anders zij de wereld beleeft tijdens een psychose. Ze maakt tweemaal een psychose door. Ze laat zien hoe waan en werkelijkheid door elkaar lopen. En haar knokken om weer ‘normaal’ te leven. Op een festival in Boedapest krijgt ze haar eerste psychose. Ze zit op de toneelschool in Maastricht en leert daar tegelijkertijd een hevige liefde, drank, drugs en ook stress kennen. Want de toneelschool vraagt ook veel van haar.

DROOM WORDT NACHTMERRIE
Meike is met een groep vrienden bij een muziekfestival voor jongeren in Boedapest als ze in een psychose raakt. Haar vakantie, waar zij zich zo op had verheugd, verandert in een nachtmerrie. “Ik ben op de verkeerde plek. Ik kan het echt niet hier. Ik probeer te gillen maar er komt niets uit, ik probeer te spugen ook dat wil niet. Mijn oren ruisen, ik merk dat jullie zachtjes overleggen en huilen. Jullie zijn aan het bellen. Wat willen jullie doen met mij?” Haar moeder haalt haar op en ze wordt geholpen door de geestelijke gezondheidszorg in Friesland. Maar in Friesland waar haar ouders wonen voelt ze zich niet meer thuis en daarom gaat ze, na onderbreking van een jaar, terug naar Maastricht.

PSYCHOSE VAN EEN ZEEMEERMIN
Ze neemt haar medicijnen niet meer en al snel krijgt ze haar tweede psychose. Meike beschrijft hoe vervormd en angstaanjagend ze de wereld beleeft. Ze vind zichzelf vies, denkt dat mensen haar uitlachen en ze ziet artsen die haar willen helpen aan voor bedriegers. “Maak mij niet kapot!’ schreeuwt de zeemeermin naar de bewakers van het paleis. Maar het kan hen niet schelen, ze weigeren haar de toegang. Ze duwen haar ver weg van de poort. Ik hoor de zee in mijn oren en zie alles dubbel.” “Ik ben ziek, geloof ik, of laat ik het mij aanpraten? Heb ik toch die pillen nodig zoals iedereen zei?”

RUST NA VERZET
“Ik bel toch maar even met mijn moeder om te vertellen waar ik zit. ‘Ik ben weer opgenomen mam. Ze willen me hier houden omdat ze zeggen dat het niet goed met mij gaat en ik zit verdomme op een crisiskamer in een gesloten afdeling omdat er op de open afdeling geen plek meer was.” Daar komt ze na hevig verzet tot rust. “Het is nu een paar weken later. Ik heb al heel wat meegemaakt. Ik heb geleerd wat een IBS is en wat een rechterlijke machtiging is. Ik heb het ondergaan. Ik weet wat vrijheden zijn. Het zijn dingen die ik verdien met de vordering van mijn genezing.” Na vijf weken intern krijgt ze ambulante therapie voor jongeren. “Wat een ontdekking. Jongeren die een psychose hebben gehad die nog steeds blowen. Ik voel met er niet thuis.”

INTENS LEVEN
Ze begint weer op school waar niemand haar ‘geheim’ kent. Ook krijgt ze een nieuwe liefde en steeds vraagt ze zich af wanneer en of ze het hem moet vertellen. “Ik kan mijn geluk niet op. Dit gaat echt mijn jaar worden. Shit man. Ik heb de hele wereld aan mijn voeten en de wereld wil mij weer. Een tijdje dacht ik dat ik er nooit meer uit zou komen en zie mij nu.” Meike eindigt haar boek hoopvol: “Ik ben op weg. Hoe pak je je leven weer op na twee psychoses? Vragen razen door mijn hoofd. Verdomme wat een klotegevoel. Maar ik ga verder. Mijn psychoses hebben mij ook wat opgeleverd. Niet alleen een verhaal maar ook een levensloop die ik misschien niet had willen missen. Intense liefdes, intense vriendschappen en een intens gevoel van geluk afgewisseld met intens verdriet.”

KLIM OOK IN DE PEN
Reëlle geeft graag een stem aan mensen met een beperking. Daarom bundelt ze zelf krachtige verhalen van kwetsbare mensen in haar Krachtenbundels. Download jouw favoriete verhalen in Reelle’s Eigenwijzer, bijvoorbeeld over psychose, ggz of psychische kwetsbaarheid. Stel je eigen bundel samen! Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast. Meer weten over Meike Jansen?


GERELATEERDE ARTIKELEN

Gerelateerde artikelen Meer boeken lezen van mensen met een psychische kwetsbaarheid die hun verhaal van binnenuit vertellen?

paars blokje Psychologe vertelt hoe ze haar psychose heeft beleefd
 Jonge vrouw vertelt haar ervaringen op de PAAZ afdeling
blokje rood Jonge vrouw neemt je mee in haar psychotische belevingen

REACTIES

Meermin, portretten van mijn psychose

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE