REËLLES NIEUWS

VLUCHTIG LEZEN VERANDERT BREIN

Hoe grondig lees jij?

Hoe grondig lees jij?

Vluchtig nieuws, links, korte berichten op sociale media en tweets blijken invloed te hebben op de manier waarop ons brein informatie verwerkt. Nieuw onderzoek toont aan dat het oppervlakkige lezen concurreert met de structuren voor ‘grondig lezen’ in de hersenen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen nieuwe functies in het brein ontwikkelen om de stortvloed aan informatie zo efficiënt en snel mogelijk te verwerken.

Onderzoekster Maryanne Wolf, cognitief neurowetenschapper aan de Tufts-universiteit in de Verenigde Staten, stelt dat het steeds lastiger wordt voor studenten en volwassenen om klassieke werken te lezen. Dat komt omdat bij het lezen van lange zinnen uit boeken het brein de context moet bewaken zonder dat er verwijzingen zijn naar extra informatie zoals dat wel online gebruikelijk is. Het (blijven) stimuleren van ‘langzaam lezen’ is daarom volgens de onderzoekster essentieel.

INTERNET VERANDERT MANIER VAN LEZEN
De hersenen zijn gewend lineair te lezen, één pagina leidt tot de volgende pagina, enzovoort. Er zijn misschien wel afbeeldingen vermengd met de tekst, maar verder is er niet veel afleiding. Door de lay-out van het boek, herinneren we ons waar de belangrijke informatie staat. We weten dat een hoofdpersoon sterft op de pagina met de twee lange alinea's na de pagina met dialogen. Het internet is anders. Met zoveel informatie, hyperlinktekst, video's naast woorden en overal interactiviteit, vormen onze hersenen snelkoppelingen om hiermee om te gaan. We scannen, zoeken naar sleutelwoorden, we scrollen snel door de tekst omhoog en omlaag.

SCANNEN IN PLAATS VAN LEZEN
Sommige onderzoekers denken dat veel mensen deze manier van lezen ook toepassen bij andere media. “We zijn gewend zoveel tijd te besteden aan het klikken, koppelen, scrollen en springen door de tekst dat we die gewoonte, die zo zit ingebakken, ook toepassen als we een roman willen lezen,” zegt Andrew Dillon, professor van de Universiteit van Texas. Een lezer gaf aan dat ze door haar online leesgewoonten soms romans scant in plaatst van leest. Net als een heleboel websurfers, klikt ze op links op sociale netwerken, leest een paar zinnen, pikt de spannende woorden eruit en gaat vervolgens rusteloos door naar de volgende pagina die ze waarschijnlijk ook niet helemaal leest. Deze online leesgewoonte past ze ook toe op een roman. “Het is alsof je ogen over de woorden gaan maar niet opnemen wat ze betekenen,” bekent ze. “Als ik me dat realiseer, ga ik terug en begin ik opnieuw te lezen.”

FASCINEREND MAAR VERONTRUSTEND
Wolf vindt bovenstaande ontwikkelingen fascinerend maar ook verontrustend. Ze waarschuwt dat mensen digitale hersenen lijken te ontwikkelen met nieuwe circuits door de invloed van online informatie. Deze alternatieve manier van lezen concurreert met de traditionele manier van lezen. Wolf: "Ik vind het zorgelijk dat de oppervlakkige manier van lezen van invloed is op het lezen van boeken die een meer diepgaande verwerking vergen.” Liefhebbers en wetenschappers hebben opgeroepen tot een "slow lezen" beweging.

VERSCHILLEN IN KAART
Onderzoekers proberen een duidelijker beeld te krijgen van de verschillen tussen vluchtig, online en intensief van papier lezen, en wat deze verschillen betekenen. Niet alleen opdat we beter kunnen genieten van de laatste roman van Julian Barnes, maar ook om het mentaal verwerken van moeilijke materie op het werk en school in beeld te krijgen. Zij zijn bezorgd dat de handigheid die jonge kinderen al hebben met de apparaten van hun ouders (computer, ipad, iphone) hun ontwikkeling van lezersvaardigheden kunnen belemmeren.

BREIN WEERSPIEGT HOE WE LEVEN
Het brein weerspiegelt hoe we leven. Wolf: “De hersenen passen zich voortdurend aan.” Ze schrok toen ze merkte dat ook haar hersenen zich hadden aangepast. Na een dag surfen op internet en scrollen door honderden e-mails, wilde ze ’s avonds een boek van Hermann Hesse lezen. “Het was een marteling om door de eerste pagina te komen. Ik kon mezelf bijna niet dwingen tot trager lezen.”

Reëlle geeft je graag boekentips door. Om eens lekker langzaam te lezen! Snuffel eens door haar boekenkast!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Ontdek meer artikelen over tekstverwerking en tekstbegrip!

Blauw huisstijl blokje  Van papierlezer naar beeldschermlezer
Roze huisstijl blokje  Het draait allemaal om verbinding
Paars huisstijl blokje  Zeg het met beelden

 

REACTIES

VLUCHTIG LEZEN VERANDERT BREIN

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE