REËLLES NIEUWS

DE GELUKSROUTE NAAR PASSIE EN WELBEVINDEN

MINDER EENZAAM DOOR ACTIVITEITEN

Op weg naar geluk!

Op weg naar geluk!

De Geluksroute is een interventie gericht op mensen die zich door ernstige gezondheidsproblemen erg eenzaam voelen. Niet de problemen van de cliënt staan centraal, maar zijn passie en de activiteiten die daarop aansluiten. De Geluksroute wordt in acht gemeenten aangeboden. Laura Weiss van de Universiteit Twente doet onderzoek naar de werking en de effecten.

Weiss bestudeert met haar onderzoek Zorg op Maat de werking en de effecten van De Geluksroute. Eerdere resultaten van een pilot in Twente zijn positief: het welbevinden van de deelnemers nam toe, ze maakten minder gebruik van de zorg en de waardering voor de kwaliteit van hun leven nam toe van een 5 naar een 7. De gezondheid van de deelnemers bleef gelijk, maar de klachten waren minder sterk op de voorgrond aanwezig. Weiss: “We zien een verband tussen het geluksgevoel van mensen en hun zorgconsumptie. Als mensen beter in hun vel zitten en hun welbevinden hoger is, maken ze minder gebruik van de zorg."

SOCIAAL ISOLEMENT
De Geluksroute richt zich op mensen die zich erg eenzaam voelen en in een sociaal isolement zijn terecht gekomen. Eenzaamheid komt in alle lagen van de bevolking voor. “Niet alleen alleenstaande ouderen, maar ook mensen met een gezin kunnen zich erg eenzaam voelen. Weiss: “We zien wel grote overeenkomsten tussen de mensen die deelnemen aan de interventie. Zo hebben gezondheidsproblemen, ontvangen ze veel zorg en hebben ze weinig sociale contacten.”

PASSIE EN ENERGIE
Weiss vergelijkt De Geluksroute met een ‘gewone’ interventie. Daarin staan de problemen en gezondheidsklachten van de cliënt centraal. Hulpverleners gaan na of de cliënt de juiste zorg krijgt en of er nog extra mogelijkheden zijn. Bij De Geluksroute gaat het om de passie van de cliënt en niet direct om zijn problemen. Weiss: “Wat maakt de hem/haar gelukkig? En welke activiteiten passen daarbij? De cliënt krijgt een financieel steuntje in de rug om een activiteit mogelijk te maken.”

MEER PASSIE MINDER ZORG
Bij de De Geluksroute gaat het om drie tot zes gesprekken met een consulent. Weiss onderzoekt hoe goed en hoe lang de effecten doorwerken en hoeveel minder zorg de deelnemers nodig hebben. Daarvoor volgt zij negen maanden lang de deelnemers.  Daarnaast wordt de zorgconsumptie van de deelnemers, anoniem gecheckt voor een periode van vier jaar. Uiteraard met toestemming van de deelnemers.

ZORG OP MAAT
De Geluksroute wordt aangeboden in acht gemeentes in Nederland: Hengelo, Almelo, Assen, Noordenveld, Tynaarlo, Woerden, Zeist, Nijmegen. Inwoners van deze gemeentes kunnen meedoen aan het onderzoek Zorg op Maat. Ken je iemand die eenzaam is en baat kan hebben bij deze interventie? Ga voor meer informatie hierover naar de website.
Wil je meer informatie over dit onderzoek?

BUNDEL JE KRACHTEN
Reëlle wil met de Krachtenbundel kwetsbare mensen een gezicht geven en hen uit hun isolement halen. De verhalen in de Krachtenbundel kunnen mensen helpen. Hun verhaal afgedrukt zien in de Krachtenbundel zorgt voor erkenning, groei, een stapje verder in het acceptatieproces en trots op het eigen verhaal. Ze vertellen wat ze hebben bereikt, welke levenslessen ze hebben geleerd en waar hij of zij trots op is. Ook geven de verhalenvertellers tips aan lezers die in dezelfde situatie zitten. De uitreiking van de Krachtenbundel is een belangrijke en feestelijke dag voor hen. Gehoord en gezien worden betekent veel. Raadsleden, wethouder en burgermeester in Eindhoven waren onder de indruk van hun verhalen en presentatie. In de Eigenwijzer vind je meer dan 150 krachtige verhalen van kwetsbare mensen.


GERELATEERDE ARTIKELEN

Weten wat je zelf kunt doen om mensen in hun kracht te zetten?

Blauw huisstijl blokje Doe mee met de Krachtenbundel!
Rood huisstijl blokje Maak zelf een Krachtenbundel!
Roze huisstijl blokje Schrijf zelf cliëntverhalen met het Reëlle’s stappenplan!

 

REACTIES

DE GELUKSROUTE NAAR PASSIE EN WELBEVINDEN

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE