REËLLES NIEUWS

INLEZINGSVERMOGEN

HERSTEL, EMPOWERMENT EN ERVARINGSDESKUNDIGHEID

Kwetsbaarheid is kracht!

Kwetsbaarheid is kracht!

“Het leven met mijn psychische kwetsbaarheid is voor mij lang een strijd geweest tegen de angst, angst om mijzelf te zijn en de moed die het kost om die angst te overwinnen. Daarbij hebben mijn herstelpogingen een belangrijke rol gespeeld. Met mijn verhaal probeer ik duidelijk te maken dat er leven is na de psychiatrie.”

Dit boek bevat negentien indrukwekkende ervaringsverhalen van mensen die aan den lijve ondervinden wat Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid betekenen. Zij vertellen hoe zij het vinden om te leven met een psychische beperking en om psychiatrisch patiënt te zijn.

PSYCHISCH LIJDEN VERWOORDEN
In het hoofdstuk: Herstel: over leven met een psychische aandoening vertelt Wima Boevink: “Een herstelverhaal begint onvermijdelijk met psychisch lijden. Een herstelverhaal maken betekent dat je probeert om dat lijden onder woorden te brengen. Overweldigende ervaringen leren benoemen, bijvoorbeeld die in een psychose, vergroot de kans dat je ze het hoofd kunt bieden. Dat je er zelf niet in zoek raakt en er nog iets overblijft van je gevoel een persoon te zijn. Herstel betekent dat je tegen jezelf leert zeggen dat je niet je stoornis bent. Dat je in de eerste plaats een mens bent en daarnaast een aandoening hebt. Ik heb me lange tijd een stoornis gevoeld.”

BEKENTENIS VAN EEN ONWILLIGE PATIËNT
Judi Chamberlin: “Patiënt zijn was de akeligste ervaring in mijn leven. In een tijd dat ik toch al kwetsbaar was, waren het psychiatrisch etiket dat ik kreeg en de behandeling een bevestiging voor mij dat ik waardeloos was. Mijn gedachten, gevoelens en mening deden er niet toe. Ik was een slechte patiënt geweest en dat had me een diagnose van chronische schizofrenie opgeleverd met een prognose van draaideurpatiënt.” Negatieve ervaringen met de gezondheidszorg hebben te maken met verpletterende diagnoses, stigmatisering, geen rekening houden met de wensen en verlangens van de cliënt, krenking van de eigenwaarde van de cliënt, inbreuk op zijn vermogen tot zelfsturing en het doel van de therapie. “Een gebrek aan waardering en dankbaarheid van mijn kant werd gezien als een symptoom van mijn ziekte, als een aanwijzing dat ik meer van hetzelfde nodig had.”

VAN PATIËNT TOT MENS MET GEBRUIKSAANWIJZING
José van Beuzekom vindt het belangrijk om het verschil te maken tussen patiënt en cliënt. “Een patiënt stelt zich afhankelijk op. Hij neemt nauwelijks eigen initiatief. Het vindt wat de dokter zegt altijd het beste om te doen. Hij gaat nauwelijks bij zichzelf te rade over wat hijzelf van zijn toestand vindt. Een cliënt houdt er een eigen mening op na. De cliënt is het niet altijd eens met zijn behandelaar. Hij gat op onderzoek uit om te weten te komen wat hij het beste kan doen. Hij stelt zich minder afhankelijk op.” In het begin was zij erg afhankelijk. Later kwam de ommekeer. “Voor mij is het zonneklaar dat het deelnemen aan de herstelwerkgroep veel effect heeft gehad op mijn leven. Ik heb meer en meer afgeleerd om vanuit de visie van een patiënt naar het dagelijks leven te kijken. Ik kijk zelfs steeds meer gewoonweg als een gemiddelde burger!”

AAN HET WERK ALS ERVARINGSDESKUNDIGE
De ervaringsverhalen gaan ook over het inzetten van ervaringsdeskundigen. Hun ervaringskennis wordt doorgegeven aan de professionele hulpverlening. In de verhalen kun je lezen hoe ervaringsdeskundigen hun kennis toepassen en anderen daarmee van dienst zijn. Het boek bevat de claim dat psychiatrische cliënten veel aan ervaringsverhalen hebben. Het zijn herstelverhalen, want ze gaan ook over de betekenis die de ervaringsdeskundigen geven aan wat hen overkomt, over manieren om het overweldigende in hun leven het hoofd te bieden en de lessen die zij onderweg leerden toepassen.

VLEKJE WORDT VOORSPRONG
Het eigen ervaringsverhaal opschrijven en ook nog eens gepubliceerd zien is een pure vorm van empowerment. Het ‘vlekje’ wordt de ‘voorsprong’. De bron van schaamte wordt een bron van kennis, een bron om trots op te zijn. Omgekeerd werkt het lezen van ervaringsverhalen ook bekrachtigend voor mensen die zelf kampen met een psychische aandoening en psychiatrisch patiënt zijn. “Ik vind dat ik geluk heb gehad. Ik denk niet dat ik een speciaal talent of een speciale bekwaamheid heb, waardoor ik kon herstellen, terwijl anderen voor altijd patiënt lijken te blijven. Ik geloof dat herstel voor iedereen mogelijk is.” Meer weten over dit bijzondere boek? Meer weten over de schrijfster?

KLIM OOK IN DE PEN
Ook een bijzonder boek gelezen? Reageren op dit artikel? Laat het ons weten. Wij horen graag van jou! In elke nieuwsbrief bieden we een recensie aan van een boek met levenswijsheid. Ken jij een boek dat je graag besproken wil zien? Geef het aan ons door! Snuffel ook eens in Reëlle’s Boekenkast.REACTIES

INLEZINGSVERMOGEN

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE