REËLLES NIEUWS

INLEZINGSVERMOGEN

OVERLEVEN MET SCHIZOFRENIE

Stap in een andere wereld!

Stap in een andere wereld!

“Ik deed zoveel mogelijk om de stemmen te negeren. Ik wilde niet dat anderen zagen dat het zo slecht met me ging. Ik bleef maar doorgaan tot ik gewoon niet meer verder kon. Ik wist het verschil niet meer tussen waan en werkelijkheid. Ik leefde in twee werelden en deed zo mijn best om mijn wereld voor iedereen verborgen te houden.”

Belle Scheeren (19 jaar) neemt je mee in haar psychotische belevingen. Zij schrijft eerlijk en open over haar worstelingen in haar puberteit met schizofrenie en tijdens haar lange opname in een jeugdpsychiatrisch ziekenhuis. De ouders en zus van Belle vertellen op een indringende en roerende manier hun ervaringen, gedachten en gevoelens tijdens die periode. Haar behandelaars geven inzicht in de behandeling van psychoses en schizofrenie. De teksten worden afgewisseld met gedichten, schilderijen en tekeningen die Belle zelf heeft gemaakt.

ANDERE WERELD
Belle neemt je mee in haar wereld. Het lukt haar om buitenstaanders inzicht te geven in hoe ingrijpend haar leven veranderde door hallucinaties, wanen, zelfbeschadiging en sombere periodes. “En dan zegt die ene stem weer dat ik een of ander luizenleventje heb, de ander zegt dat ik teveel zeur, een ander dat ik het toch wel moeilijk heb en ze vechten en ze schreeuwen tegen elkaar en het is net of mijn lichaam niet meer het mijne is, alsof allerlei personen zich erin weven en ontwikkelen en tegen mekaar opstaan. Het is zo ellendig.”

HET LEVEN OPNIEUW LEREN LEVEN
Belle vertelt hoe ze tijdens de behandeling het leven opnieuw leerde te leven. “Het is zo eng dat ik nu niet weet wat ik ’s nachts doe. Er is nog steeds angst. Zelfs in mijn kamer. Het leerproces van een mens die niet weet was hij wil leren.” Met haar dagboekfragmenten en tekeningen laat ze zien wat er in haar omgaat. “Mijn lichaam lijkt niet meer dat van mij. Van wie is het dan? Ben ik het die hier schrijft? Mijn hoofd is zo vol en zo leeg tegelijk. Het lijkt een ander van wie deze kamer is. Of is het niet alleen maar schijn? Zou het echt zijn? Geef me niet opnieuw die angst.”

HANDLEIDING: OMGAAN MET MIJN SCHIZOFRENIE
Tijdens de laatste fase van haar opname schrijft Belle zelf een handleiding: hoe om te gaan met mijn ziekte schizofrenie. “Probleem: wanneer ik last heb van stemmen en beelden. Oplossing, aanpak: Je kunt me dan het beste even met rust laten, maar wel kijken of ik in een veilige omgeving zit door dit te vragen. Met mijn ouders heb ik afgesproken dat ik zeg wanneer ik even met rust gelaten wil worden. Ik vind het dan wel fijn als er iemand in de buurt is zodat het niet fout kan gaan (snijden bijvoorbeeld).”

OUDERS EN ZUS
Haar ouders en zus dragen bij aan het boek door hun ervaringen, gevoelens heel duidelijk te verwoorden. “Ik probeer me te concentreren op een eventuele opname van Belle. Tijdens het gesprek met de psychiater is duidelijk geworden dat ‘ze niet meer veilig is voor zichzelf.’ Het staat er zo maar, dit zinnetje, maar wat zit hier niet achter. Samen met Chris overdenk ik de consequenties van opname.” De zus van Belle beschrijft hoe zij omgaat met de veranderingen binnen het gezin en hoe zij de ziekte van haar zus een plek in haar leven heeft gegeven.

BEHANDELAARS
De behandeling van adolescenten met schizofrenie is niet bij iedereen gelijk. In het boek wordt de behandeling van Belle beschreven. “De therapie zal in grote lijnen echter toepasbaar zijn bij de meeste adolescenten met psychosen en schizofrenie maar zal in de praktijk natuurlijk steeds moeten worden toegespitst op de individuele situatie.” Yvette, persoonlijk begeleidster van Belle, beschrijft hoe de begeleiding van Belle in de praktijk van alledag vorm kreeg. Mensen en hun naasten die hetzelfde doormaken, zullen niet alleen de pijn, vertwijfeling en de beleving van de betrokkenen herkennen maar krijgen ook inzicht in het ontstaan, verloop en de behandeling van psychosen en schizofrenie.

KLIM OOK IN DE PEN
Giel Vaessen hielp Belle met het boek. Hij werkte als verpleegkundige in de psychiatrie. Belle Scheeren is een pseudoniem. Heb jij ook een boek gelezen wat je is bij gebleven? Wil je reageren op dit artikel? Heb je boeken- of filmtips voor deze rubriek? Laat het ons weten. Wij horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.


REACTIES

INLEZINGSVERMOGEN

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE