REËLLES NIEUWS

Paaz, psychiatrische roman

Paaz, psychiatrische roman

Paaz, psychiatrische roman

“Hoe zeg je in vredesnaam tegen je vriend dat je bent opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat je dood wilt?, vraagt Emma Nieuwenhuis, het alter ego van schrijfster Myrthe van der Meer in het boek PAAZ zich af. Ze weet één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?”

Onder het pseudoniem Emma Nieuwenhuis schrijft Myrthe Van Der Meer een autobiografische getinte roman over een burn-out en een zware depressie. Ze is al maandenlang uitgeput maar werkt toch door tot aan haar vakantie. Dan stort ze in en wordt ze met een depressieve stoornis opgenomen op de paaz. Daar begint het gevecht met zichzelf en de dingen om haar heen. “En in tegenstelling tot in de rest van het ziekenhuis, ben je hier op de psychiatrische afdeling geen patiënt, maar cliënt, besluit de psychiater zijn betoog. Niet ziek, maar gek, besef ik huilend.”

HET MONSTER DEPRESSIE
Aanvankelijk denkt Emma dat ze door haar werk overspannen was geraakt. Maar ze is depressief. Zo verging het Myrthe van der Meer. Haar problemen gingen verder dan de burn-out die door de bedrijfsarts werd vastgesteld. “Ik ben zesentwintig jaar, heb een droombaan als redacteur en heb me het afgelopen jaar zo volledig over de kop gewerkt dat het monster dat depressie heet me nu eindelijk heeft neergehaald. Hoe zeg je in vredesnaam tegen je vriend dat je bent opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat je dood wilt?” Tegen haar vriend aan de telefoon doet ze nog stoer: “Blijkbaar kun je toch niet ongestraft door overspannenheid heen werken. Nu ben ik dus het haasje. Een paazhaasje.”

STOPPEN MET DOODGAAN
De negatieve gevoelens en doodswens heeft zij van jongs af aan bij haar gedragen. Emma denkt dat dit normaal is voor ieder mens. “Het feit dat ik dood wil is toch niet het probleem? Het probleem is dat ik het leven met die gedachte gewoon even niet meer aankon. Maar als ik een paar weken wat uitrust, lukt me dat vast wel weer. Dat hoeft toch niet per se hier? Het was alleen een moment van zwakte.” Ze heeft zichzelf aangeleerd de actieve doodswens weer te laten ‘kalmeren’ naar een passieve drang naar de dood. “Als je jarenlang elke dag op de een of andere manier denkt; ik wou dat ik dood was, dan draait je perspectief als het ware om; je bent niet meer bezig met leven, maar alleen nog maar met doodgaan. Of beter gezegd; met niet doodgaan. Dan is de vraag niet meer hoe je kunt stoppen met leven, maar hoe je kunt stoppen met doodgaan.”

LEVENSZIN HERWINNEN
Van binnenuit beschrijft ze de wereld van de psychiatrie. Haar angsten, gevoelloosheid, de pillen, het reilen en zeilen op de afdeling, de medebewoners, de psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en andere hulpverleners passeren de revue. Langzaam krijgt ze haar gevoel terug en werkt ze aan haar jeugdtrauma. Na vijf maanden mag Emma weer naar huis. Met zowel een kritische blik als een dankbare houding kijkt ze terug op haar opname. De winst is dat ze leeft en minder suïcidaal is. Langzaam maar zeker weet Emma haar levenszin te herwinnen en verwerft ze inzicht in haar eigen toestand en persoonlijke geschiedenis. “Blijkbaar was er iets wat me in leven hield, dwars door de depressies, wanhoop en het alleen nog maar dood willen heen. Iets wat zich door iets liet tegenhouden en alleen maar door wilde, dwars door alles heen, hoe dan ook, door. Iets onverbiddelijks, kei- en keihard. Iets onverwoestbaars.”

AUTOBIOGRAFIE IN ROMANVORM
De dag nadat ze uit de psychiatrische kliniek wordt ontslagen, begint Myrthe van der Meer te schrijven aan dit boek: een roman over de vijf maanden die ze doorbracht op de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Zij registreert nauwgezet de dagelijkse praktijk van een psychiatrisch ziekenhuis. Haar zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf.

KLIM OOK IN DE PEN
Ook een bijzonder boek gelezen? Dat indruk op je maakte? Reageren op dit artikel? We horen graag van jou! Snuffel ook eens in Reëlle's Boekenkast.

Meer weten over Myrthe en dit boek?

Maak kennis met Myrthe en bekijk de aflevering van '24 uur met...' met Myrthe van der Meer

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer bijzondere boeken lezen over belevenissen van mensen in de psychiatrie?

Roze blokje Morgen ben ik een leeuw, bijzonder boek van een psychologe met schizofrenie die haar ziektebeeld beschrijft, vanuit haar vak en als patiënt
Blauw blokje In de beste families, waargebeurde verhalen over hoe een psychische stoornis de relatie tussen twee mensen bepaalt
Rood blokje Goed bezig, ambities van jongeren in de geestelijke gezondheidszorg

REACTIES

Paaz, psychiatrische roman

Willem-Pieter Neijenhuis (6 feb 2014)
Ik heb de roman gelezen tijdens mijn vakantie in Griekenland. Het is een indrukwekkend relaas dat toch gemakkelijk leest. Dit komt door de duidelijke en heldere taal die de schrijfster gebruikt. Het is echt een aanrader voor ieder die wilt weten hoe het eraan toe gaat op een psychiatrische afdeling. Voorts geeft het inzicht in de diagnose depressie en autisme.

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE