REËLLES NIEUWS

Ademloos, mijn leven voor de liefde

Lucht tekort!

Lucht tekort!

“Het is donker op de kamer. Drie uur ‘s nachts en Rons benauwdheid blijft verergeren. ‘Ik hou… het… niet… meer vol,’ laat hij me steeds vaker wanhopig weten. ‘O, Kimmie, help me alsjeblieft.’” In Ademloos beschrijft Kim Moelands haar gevecht en dat van haar vriend Ron met Cystic Fibrosis (CF) oftewel taaislijmziekte.

“Wat CF is? Door een genetisch ‘foutje’ is het slijm bij mensen met CF veel taaier dan gewoonlijk. Slijm zit bij iedereen in allerlei organen, zoals de longen en de alvleesklier, en heeft een transportfunctie. Bij CF verloopt dit transport veel moeilijker. De spijsverteringsorganen kunnen nuttige stoffen niet goed bij het ingeslikte voedsel brengen en de longen komen in de problemen omdat ingeademde verontreiniging niet afgevoerd wordt. De infecties in de longen leiden uiteindelijk vaak tot een veel te vroege dood.” CF is de meest voorkomende erfelijke aandoening in Nederland en een remedie is nog niet gevonden. Kim en Ron slikken dagelijks handenvol medicijnen en sporten om hun conditie op pijl te houden.

WAANDENKEBEELDEN DOOR ZUURSTOFGEBREK
Dan krijgt Ron griep. Die griep gaat niet over en binnen de kortste keren ligt Ron in het ziekenhuis. Zijn longen zitten zo vol met slijm dat hij amper meer adem kan halen. Hij heeft het zo benauwd dat hij af en toe waandenkbeelden heeft door zuurstofgebrek. Alleen de aanwezigheid van Kim maakt hem wat rustiger. In plaats van beter wordt Ron steeds zieker. Extra zuurstof en de intensive care helpen niet meer. Ron’s longen geven het op. Hij is 33 jaar oud als hij sterft, best oud voor een CF-patient.

RUZIE OM AS VAN RON
Kim is kapot van verdriet over de dood van Ron. Nu moet ze alleen verder. Daarbij krijgt ze ook nog eens problemen met de ouders van Ron. Ze laten haar geen moment met rust en alles wat Kim doet lijkt verkeerd. Na zo’n telefoontje moet Kim vaak hard rennen om de wc te bereiken. Ze is fysiek misselijk van al het gedoe. Kim’s ouders, haar zusje en haar vrienden doen erg hun best om Kim te steunen, maar ze kunnen de problemen niet oplossen. De ruzie bereikt een hoogtepunt als Kim de as van Ron ophaalt uit het crematorium. Terwijl zij de rechtmatige eigenaar is, eisen Ron’s ouders de as op.“Wij willen het as, het is onze zoon. Kim krijgt wel een vervanger, maar wij niet.”

ZWART KOPPIE
Ten einde raad stapt Kim naar een medium. Yvonne zou contact kunnen maken met de doden. Eigenlijk vindt Kim zichzelf daar te nuchter voor. Toch blijkt Yvonne bijzondere dingen over Ron te kunnen vertellen. Kim realiseert zich dat ze de as niet nodig heeft, omdat Ron nog steeds bij haar is. Haar verdriet krijgt heel langzaam een plekje. Op haar werk opent ze de website van een stichting die opkomt voor Bosnische zwerfhonden. “Het zwarte koppie van hond Balou kijkt me aan en ook al is het maar een foto (en niet eens een leuke), ik ben op slag verliefd. Balou’s grote ogen kijken me verwachtingsvol aan vanachter het beeldschermglas. De lichtbruine tekening boven haar ogen geeft haar kop karakter, het lijken net wenkbrauwen. Rondom haar bekkie heeft ze wat grijze haartjes. ‘Balou zoekt een baasje’ staat met grote rode letters onder de foto. Mijn hart maakt een huppeltje. Balou zoekt een baasje en ik een maatje. Toeval?” Ook al is Balou ongehoorzaam en bang voor alles, Kim weet langzaam haar vertrouwen te winnen. De komst van Balou geeft Kim’s leven weer kleur. Ineens is het huis niet meer leeg.

ODE AAN HET LEVEN EN DE LIEFDE
Kim Moelands is een rasvertelster met een prettige, vlotte schrijfstijl. Ondanks dat ze een erg verdrietig verhaal vertelt, zijn humor en zelfspot nooit ver weg. aarmee voorkomt ze bovendien dat haar verhaal af en toe wegzakt richting ‘lief dagboek’-niveau. Moelands geeft je bovendien een kijkje in het leven van een CF-patient, inclusief de voortdurende verslechtering en het vernevelen van antibiotica. Ademloos is daarmee een mooie ode aan het leven en aan de liefde.

KLIM OOK IN DE PEN
Heb jij ook een bijzonder boek gelezen? Vertel het ons. Of reageer op dit artikel. Wij horen graag van jou!


REACTIES

Ademloos, mijn leven voor de liefde

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE