REËLLES NIEUWS

Burgemeester onder de indruk van eindhovense krachtenbundel

Ook benieuwd naar de Eindhovense bundel?

Ook benieuwd naar de Eindhovense bundel?

Reëlle’s achtste Krachtenbundel, een unieke Eindhovense editie, werd feestelijk uitgereikt aan burgemeester Rob van Gijzel door Lars (16), één van de verhalenvertellers bundel. “Veel succes ermee, en ik hoop dat u er iets positiefs mee doet,” zei Lars. En dat is de burgemeester zeker van plan!

Burgemeester Rob van Gijzel beloofde de verhalen dezelfde avond nog te lezen. “Want als wij straks beslissingen nemen, zullen we jullie op ons netvlies hebben en weten we precies over wie het gaat. We willen iedereen meenemen en steun geven om mee te kunnen doen in de samenleving.”

Groep verhalenvertellers
De verhalenvertellers van de Eindhovense Krachtenbundel!

TWAALF RAADSLEDEN OP PAD
Initiatiefneemster wethouder Lenie Scholten van Jeugd, Welzijn en Zorg, stuurde twaalf raadsleden op pad om in gesprek te gaan met de mensen voor wie zij het beleid bepalen. Twaalf raadsleden interviewden ieder één burger over hun leven, hun ervaringen met AWBZ of Jeugdzorg en wat gemeente Eindhoven voor hen betekent. Ook de tips die zij meekregen verwerkten zij in een verhaal. Naast het verhaal is ruimte voor de indruk die de ontmoeting en het verhaal op hen heeft gemaakt. Renate Richters, voorzitter van de raadswerkgroep die zich bezig houdt met de decentralisaties: “We willen weten wat de zorg voor jullie betekent als wij straks besluiten nemen.” Zelf heeft zij ook iemand geïnterviewd en dat vond ze ‘best spannend’.

EEN WERELD VOOR JE OPEN
“Er gaat een wereld voor je open als je persoonlijke verhalen leest van mensen die je niet zomaar elke dag tegenkomt. Daar wilde ik iets mee doen in Eindhoven. Voor onze eigen Eindhovense Krachtenbundel hebben we raadsleden gevraagd om mensen te interviewen die we van oudsher als kwetsbaar bestempelen. De interviewers - de raadsleden - hebben zelf ervaren wat voor invloed onze discussies en beslissingen in de Eindhovense gemeenteraad hebben op mensen die het betreft,” aldus Lenie Scholten.

KRACHTIG EINDHOVEN
Ook de verhalenvertellers waarderen de Krachtenbundel. Bijzonder trots namen de zij één voor één hun Krachtenbundel in ontvangst. Dat gemeente Eindhoven interesse heeft voor hun verhaal doet zichtbaar goed. Ze bladeren met blij gezicht door de Krachtenbundel. Tevreden over hoe hun verhaal in het magazine staat. Ze hebben ook tips. Lars, 16 jaar: “Het is goed dat er vanuit de hulp vooral ook gekeken wordt naar wat iemand zelf kan. Want het maakt je sterker als je dingen zelf kunt.” Mirjam Steenman, 63 jaar, vindt het belangrijk dat ervaringsdeskundigen in de wijken gaan werken. “Want zij kunnen voelen wat je mee- en doormaakt en je daardoor helpen zodat je langer op jezelf kunt blijven wonen.” Harrie van de Wiel, 54 jaar: “Een advies van mij aan de gemeente Eindhoven is dat de lijnen naar hulp wat korter moeten zijn. Dan worden de problemen eerder onderkent. Ik hoop dat dat in het kader van WIJeindhoven ook gaat gebeuren, en dat er daardoor minder ellende is en je een flinke besparing krijgt op de kosten.”

IN GESPREK MET DE DOELGROEP
De Krachtenbundel is een uitgelezen kans om in contact te komen met kwetsbare burgers. Raadsleden praten niet óver maar mét de mensen voor wie zij beleid maken. Gemeenteraadsleden leren van deze verhalen. Daarbij wordt niet gekeken naar wat kwetsbare mensen niet kunnen maar wat ze wel kunnen. Kwetsbare mensen zijn creatief in het bedenken van oplossingen. Daarbij doen zij een beroep op de eigen kracht en sociale kracht. Zij willen zo lang mogelijk zelfredzaam zijn, de eigen regie houden en voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen situatie. Reëlle bedankt alle verhalenvertellers voor hun openhartige verhaal. Zonder hen was het immers nooit zo krachtig geworden! Wethouder Lenie Scholten: “En ik bedank Reëlle Communicatie. Het concept, het idee, de uitvoering, het sluit heel erg aan bij mijn ideeën om kwetsbaarheid om te zetten in kracht!”

OOK MEEDOEN?
Download de Eindhovense Krachtenbundel en lees alle verhalen. Reëlle bundelde al meer dan 135 krachtige verhalen van kwetsbare mensen. En gaat daarmee door! Want zij gelooft in de kracht van mensen én verhalen. Ook in een goed blaadje komen? Of een eigen Krachtenbundel maken voor jouw organisatie of gemeente? Neem contact op met Marieke. De hele Eindhovense Krachtenbundel lezen? 


REACTIES

Burgemeester onder de indruk van eindhovense krachtenbundel

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE