REËLLES NIEUWS

Als je gesprekspartner het allemaal niet meer weet

Wat heeft dementie voor gevolgen?

Wat heeft dementie voor gevolgen?

Dementie heeft een grote invloed op het leven van de patiënt, maar ook op zijn of haar directe omgeving. Naarmate de ziekte vordert wordt het steeds moeilijker om een gesprek met iemand aan te gaan.

Een gesprek met iemand met dementie kan erg verwarrend zijn. Vaak eindigt een gesprek heel anders dan de bedoeling was. Hoe kun je elkaar nog begrijpen? Er bestaan een heleboel tips en trucs om te communiceren met mensen met dementie. Het is belangrijk om rekening te houden met wat je zegt en met de manier waarop je dat zegt. Mensen met dementie vergeten de betekenis van woorden en hebben moeite om een antwoord te formuleren. Bovendien is het voor hen moeilijk om iets te leren van jouw verhaal. Daar kun je rekening mee houden!

Reëlle is geïnteresseerd in menselijke herhalen en gaat graag met mensen met en zonder beperking in gesprek. Daarom zet ze haar favoriete tips om met mensen met dementie te communiceren op een rijtje.

  1. Spreek rustig en duidelijk. Kijk de ander aan als je praat.

  2. Vraag pas vlak voor het moment waarop het moet gebeuren of je gesprekspartner iets wil doen. Anders is de kans groot dat je gesprekspartner het ongewild vergeet.

  3. Formuleer een vraag altijd zo dat de kans op falen het kleinst is. Mensen met dementie zijn, net als iedereen, bang om te falen en af te gaan.

  4. Corrigeer geen vergissingen, omdat iemand met dementie dat waarschijnlijk niet onthoudt. Daarom herhaalt hij of zij zichzelf ook vaak. Het kan hem of haar onzeker en angstig maken als je hem of haar steeds met zijn fouten confronteert.

  5. Besef dat ook je lichaamshouding helpt om u te begrijpen. Hoe je iets zegt, is vaak belangrijker dan wat je zegt. 

  6. Onthoud dat je, als je iemand met dementie iets vraagt, vaak een antwoord krijgt dat niet klopt. Ga er altijd van uit dat het niet bewust om een leugen gaat. Fantasie kan het gebrek aan herinneringen soms camoufleren. Deze fantasie wordt uiteindelijk gezien als de werkelijkheid.

  7. Bedenk dat het doel van het gesprek is veranderd. Informatie uitwisselen of elkaar op de hoogte houden is door de geheugenstoornis vaak niet meer mogelijk. Iemand met dementie onthoudt wellicht niet wat je zegt, maar geniet er wel van als u enthousiast over iets vertelt.

  8. Probeer te praten over dingen die hij of zij op hetzelfde moment kan horen, zien, ruiken, voelen of aanraken. Meestal verlopen gesprekken over 'vroeger' het beste. Zij verhogen ook het zelfvertrouwen van de persoon met dementie.

Reëlle heeft al veel verhalen opgetekend van ouderen met dementie. Ga jij zelf een oudere met dementie interviewen? Neem contact op met marieke@reelle.nl

Meer goede tips voor een gesprek met iemand met dementie?

Blauw blokje In gesprek met iemand met dementie
Roze blokje Zorgen voor iemand met dementie
Geel blokje In gesprek met iemand met dementie (pdf)


GERELATEERDE ARTIKELEN

REACTIES

Als je gesprekspartner het allemaal niet meer weet

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE