REËLLES NIEUWS

Goed bezig!

Jongeren met psychische problemen hebben perspectief!

Jongeren met psychische problemen hebben perspectief!

“Ik ben altijd iemand geweest die veel hooi op zijn vork neemt en alles tegelijk wil doen. Een maand voor mijn psychose werkte ik superveel voor een enquêtebureau. Ik moest bij een aantal gemeenten door het hele land enquêtes afnemen. Soms stond ik zelfs al om vijf uur op,” vertelt Sara.

Het boek Goed bezig! van Annemarie Kolenberg bevat veertien verhalen van jongeren met ernstige psychische problemen. Daardoor is het soms goed mis met ze. Ze zijn in crisis, moeten worden opgenomen, hebben therapie nodig. Ieder voor zich vertellen ze hoe ze hiermee om zijn gegaan. Maar de jongeren hebben ook talenten, ambities en wensen. Ze hebben nog een heel leven voor zich en willen zich ontwikkelen. Net als ieder ander willen zij leuk werk en deelnemen aan de samenleving.

DUIVEL
Sara (19 jaar): “Uiteindelijk was ik zo moe, dat ik ziek werd. Ik kreeg koorts en grote stemmingswisselingen. Het ene moment was ik boos, dan stil. Daarna sliep ik weer veel, maar met de radio aan. Dan hoefde ik niet naar mijn gedachten te luisteren en werd ik in slaap gezongen. Nadeel was wel dat je hersenen nog actief blijven. Gevolg was dat ik niet goed kon uitrusten. Dat was de druppel. Ik rook steeds hele rare luchtjes. Dat noemen ze reukhallucinatie. Op een dag zag ik de wereld in een ander perspectief. In mijn zus zag ik de duivel. Ik viel haar aan en begon tegen haar te schreeuwen. Ze was bang en belde de politie.”

GEDULD
Sara belandt in de cel op het politiebureau. Later komt er een dokter en een psychiater. Ze krijgt medicatie en wordt opgenomen. Na een lang traject en goede begeleiding, is ze nu weer op de goede weg. En ze heeft tips voor anderen: “Denk nooit dat je er alleen voor staat. Er zijn heel veel mensen die een psychose doormaken. Ieder op zijn unieke manier. Het is makkelijk om in je eigen fantasieverhaal te geloven. Het is beter om er vanaf een afstand naar te kijken en te luisteren naar de artsen. Maar bedenk vooral: als je het wilt, je medicijnen goed gebruikt en een goede structuur in je leven aanbrengt, word je zeker weer de oude. Het heeft alleen veel tijd nodig. Geduld is een schone zaak!”

OVERVERANTWOORDELIJK
Sjaak (23): “Geldgebrek, moeilijk in slaap komen en een groeiend oververantwoordelijkheidsgevoel hebben een grote bijdrage geleverd in het ontstaan van mijn psychose. Tijdens deze psychose had ik last van hallucinaties en religieuze wanen.” Sjaak studeerde biomedische wetenschappen. Begin 2008 wordt hij manisch, gevolgd door een manische psychose en een depressie. Na een korte opname krijgt hij ambulante behandeling. Daar werd de diagnose manisch-depressie gesteld. Hij is erg positief over de begeleiding die hij krijgt. Sjaak: “Ik weet dat ik een kwetsbaarheid heb en slik nog lithium. Mijn omgeving let er ook meer op om te voorkomen dat het weer fout gaat. Met mijn studie gaat het nu goed. De opgelopen achterstand heb ik ingehaald. Daar heb ik wel een groot deel van mijn vakantie voor nodig gehad. Ik zit nu in het vierde jaar en ben bezig met mijn master. Ik verwacht binnen anderhalf jaar mijn studie te hebben afgerond. Daarna wil ik het onderzoek in.” Zijn tip:”Zoek zeker hulp, al is het maar om bevestigd te krijgen dat je geen hulp nodig hebt.”

INDRUKWEKKENDE VERHALEN
De jongeren vertellen openhartig over hun ervaringen met psychiatrie, hulpverlening, opleiding en werk. Het zijn indrukwekkende verhalen. Ze laten zien dat ze goed bezig zijn en ze zijn zeer gemotiveerd om een opleiding te volgen en te werken. Vanwege hun arbeidsbeperkingen gaat dit met vallen en opstaan, maar ze zetten door. Het boek werd gemaakt in opdracht van het Landelijk Platform GGZ en het Fonds Psychische Gezondheid. Zij willen de verhalen zo veel mogelijk verspreiden. Daarom staat dit boek integraal op de websites van het Fonds Psychische Gezondheid en het LPGGZ. Samensteller Annemarie Kolenberg: “We hopen hiermee te bereiken dat ook andere hulpverleners aandacht voor opleiding en werk in de behandeling centraal gaan stellen. De verhalen laten zien dat dit kort na een psychose wél mogelijk is.”

DAGVULLING
Het Fonds wil met de verhalen laten zien dat GGZ-hulpverleners jonge mensen met psychische problemen kunnen helpen om te blijven studeren en werken. “Kijken naar de mogelijkheden van jongeren, niet naar hun beperkingen. Goed luisteren naar hun wensen en ambities en samen zoeken naar wegen om het voor elkaar te krijgen. Deelname aan de samenleving, een opleiding afmaken en werk (betaald of vrijwillig) zoeken is heilzaam en zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met klachten van psychische aard.” Ernst (22): “Ik wilde zo snel mogelijk terug naar de maatschappij. Als patiënt zit je de hele dag uit je neus te peuteren. Nu ik studeer, heb ik een daginvulling. Vroeg opstaan en colleges volgen.”

OOK INTERESSANT VOOR HULPVERLENERS
De jongeren kwamen bij GGZ-teams terecht die hun begeleiding ook richten op deelname aan de samenleving. Dat gebeurt in de GGZ-sector nog te weinig vindt het Fonds. “Het percentage jongeren met een psychische stoornis dat aan het werk is, ligt op vijftien tot twintig procent. Uit de verhalen van deze jongeren maak je op hoe het beter kan.” Daarom is dit boek vooral ook interessant voor hulpverleners in de GGZ.

KLIM OOK IN DE PEN

Ook een bijzonder boek gelezen? Een film gezien die je raakte? Laat het ons weten! Reageer op dit artikel of stuur een tweetberichtje!

De bundel is digitaal te vinden op www.psychischegezondheid.nl


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer lezen over mensen met psychische problemen?

Blauw blokje Boekrecensie: In de beste families
Geel blokje Boekrecensie: Sprakeloos, afasie na hersenberoerte

REACTIES

Goed bezig!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE