REËLLES NIEUWS

Slechthorendheid belemmert jongeren

Verbale communicatie!

Verbale communicatie!

Dove en slechthorende jongeren hebben het niet gemakkelijk. Ze zijn minder populair dan hun leeftijdgenoten en ze kampen vaker met psychische problemen. Dit blijkt uit twee afzonderlijke promotieonderzoeken. Hun slechte gehoor veroorzaakt communicatieproblemen die horende jongeren niet hebben.

Tijdens de puberteit wordt verbale communicatie een stuk belangrijker. Jongeren brengen veel tijd door op school en moeten zich daar vaak handhaven in een groep horende leeftijdgenoten. Daarbij lopen ze soms op een vervelende manier tegen hun beperking aan. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar deze problematiek. Gelukkig zijn er oplossingen, maar dan moeten we wel goed begrijpen wat er mis gaat.

ACCEPTATIE OP SCHOOL
Dove en slechthorende jongeren worden minder geaccepteerd en zijn minder populair dan hun horende klasgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van Nina Wolters, onderzoeker van Koninklijke Kentalis, die promoveerde aan de Radboud Universiteit. Veel kinderen zijn de enige in de klas die slechthorend is, waardoor een sociaal element op de loer ligt. Het begeleiden van dove en slechthorende kinderen op school is maatwerk; er zijn veel verschillen tussen jongens en meisjes en tussen regulier en speciaal onderwijs. Ouders kunnen actie ondernemen om de sociale acceptatie te vergroten door ervoor te zorgen dat hun kind in contact komt met dove en slechthorende leeftijdsgenoten. Ook een open houding tegenover het gehoorverlies van hun kind is belangrijk. Dit zorgt ook voor een open houding bij het kind en maakt hem of haar assertiever, zelfbewuster en zorgt voor meer zelfvertrouwen.

PSYCHE, GEDRAG EN ZELFVERTROUWEN
Uit het promotieonderzoek van kinder- en jeugdpsychiater Dr. Tiejo van Gent komt naar voren dat bijna de helft van de dove en slechthorende jongeren last heeft van psychische problemen. Daardoor kunnen allerlei vormen van problematisch gedrag ontstaan. Deze problemen worden veroorzaakt door chronische communicatieproblemen vanwege hun verminderde gehoor. Ze voelen zich hierdoor vaak minderwaardig, waardoor ze minder zelfvertrouwen hebben. Ook hebben ze vaak te maken met misverstanden. Deze jongeren hebben moeite om goed te functioneren in de horende wereld, waardoor hun sociaal-emotionele ontwikkeling wordt beperkt. Daarnaast hebben dove en slechthorende jongeren en kinderen vaker te maken met pesten en andere traumatische ervaringen.

Slechthorende kinderen zijn minder populair; let op de verschillen tussen jongens en meisjes

Veel dove en slechthorende jongeren ervaren psychische problemen

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Weten hoe het is als je niet goed kunt horen?

Geel blokje Ervaar het zelf. Doe de hoorscan!
Blauw blokje
 Boekrecensie: Het meisje dat uit de stilte kwam
Paars blokje
 Doven herkennen lichaamstaal sneller

REACTIES

Slechthorendheid belemmert jongeren

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE