REËLLES NIEUWS

Toepassen kunst als ‘medicijn’

Positief aspect van kunst!

Positief aspect van kunst!

Het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum Amsterdam starten in april een speciaal programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve en inspirerende, niet op de ziekte.

Het Alzheimerprogramma bestaat uit interactieve rondleidingen. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen met Alzheimer de mogelijkheid zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Het Alzheimer programma brengt kunst als ‘medicijn’. 

POSITIEF EFFECT OP DE GEZONDHEID
Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen. En het biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Onderzoek toont aan dat kijken naar kunst de hersenen stimuleert. En dat heeft een positief effect op de gezondheid.

INSPIRERENDE OMGEVING
Bijzonder aan het programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar het heeft ook positieve effecten op de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. 

Meer weten over dit bijzondere programma? 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Geel blokje Meer weten over de ziekte Alzheimer? Bekijk dit filmpje en beleef Alzheimer
Blauw blokje Of lees er een boek over. Moeder stoft haar zoon af
Paars blokje En word wijzer van dit artikel: Alzheimerpatiënten kunnen nog wel leren

REACTIES

Toepassen kunst als ‘medicijn’

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE