REËLLES NIEUWS

Ik leef met het hart van een ander

HARTelijk bedankt donor!

HARTelijk bedankt donor!

“Een stel duivelskunstenaars had me zojuist het leven geschonken. Mijn leven was opnieuw begonnen. Ik was twintig en wilde alles. Daarom wil mijn hart nu spreken. Want misschien heb ik dit cadeau van onschatbare waarde, dit leven dat weer in mijn aderen klopt, aan u te danken…”

Aline Feuvrier wordt geboren met een ernstige aangeboren hartafwijking, een groot hart of cardiomyopathie genoemd. Ze is pas negentien jaar en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden wanneer haar eigen situatie plotseling ingrijpend verslechtert. In dit boek vertelt ze openhartig het verhaal van haar ziekte en van het tweede leven dat orgaandonatie voor haar mogelijk maakte.

IK VOEL DAT IK DOODGA
Lange tijd negeert ze haar klachten: benauwdheid, uitputting, misselijkheid en hartkloppingen. En veel angstige nachtmerries. Haar vader stierf aan dezelfde ziekte toen hij nog maar negenentwintig jaar oud was. Wanneer ze voor haar jaarlijkse echografie in het ziekenhuis komt, wordt ze meteen opgenomen op de intensive care. Urenlang balanceert ze op het randje van de dood. Indrukwekkend beschrijft ze haar gevoelens en ervaringen als haar hart het begeeft. “Mijn oude hart is uitgeput. Ik voel dat het me in de steek laat. Ik ben me ervan bewust dat ik doodga en kan niets doen. Ik huil: Red me, red me, ik ga dood. Ik hoor geblieb, ze zijn radeloos. Aline, snel… En dan niets meer. Ik zal nooit vergeten hoe ik doodging.”

KUNSTHART
Na haar reanimatie wordt Aline aangesloten op een kunsthart. “Mijn hart ligt nog in mijn borstkas, maar ik hoor het niet meer, het hoeft niet meer aan de monitor, het klopt niet meer. Het is definitief gestopt, het is dood. Er valt niets meer aan te redden, het heeft de twintig jaar niet gehaald. Maar het valt me tenminste niet meer lastig. Ik hoor het niet meer haperen, stilstaan en opnieuw beginnen.” Haar laatste redmiddel is een transplantatie. De kunstmatige pomp kan het maar drie maanden volhouden. Het kan niet voorkomen dat de vitale organen op den duur aftakelen. Als haar lichaam verzwakt is dat rampzalig, dan kan er geen transplantatie meer plaatsvinden. Angstig wacht ze op een geschikt, kloppend donorhart. Het hart van iemand die net is overleden, dat haar het leven teruggeeft.

LAATSTE REDMIDDEL
Dezelfde avond komt de zaalarts met goed nieuws: We hebben een cadeau voor je, een donorhart! “Ik vraag me niet af waar het vandaan komt. Het gaat me redden, dat is alles. Ik weet dat sommige mensen die op een transplantatie wachten, bang zijn voor een vreemd orgaan in hun lichaam. Ik niet. Ik wil dat cadeau snel hebben.” Vanaf dat moment denkt ze aan het donorhart als ‘mijn’ hart. Dan volgt weer een angstig en ongeduldig wachten of het hart wel geschikt is. Ze ziet niet op tegen de operatie van negen uur. Als ze eindelijk op de operatietafel ligt en de narcose haar werk begint te doen, is ze opgelucht. En wil ze haar artsen van te voren al bedanken. “Vanaf het moment waarop kundige artsen met een glimlach zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken, kun je met een gerust hart vertrekken. Een hart had ik overigens niet meer, maar des te geruster was het. Ik dacht helemaal niet meer aan dat oude hart dat ze uit mijn borstkas zouden halen. Sinds het was blijven stilstaan, bestond het voor mij niet meer.”

EEN NIEUW LEVEN!
“Het eerste ontwaken. Mijn gedachten zijn volkomen helder. Ik ben op een normale manier wakker geworden. Alles is zo helder en normaal in mijn hoofd dat ik me afvraag of ik echt ben geopereerd.” Dolgelukkig is Aline met haar nieuwe hart. Ze heeft nog een lange weg te gaan. “Ik word gewaarschuwd, mijn lichaam kan problemen hebben met het accepteren van het nieuwe hart, ondanks de medicijnen tegen het afstoten die ik mijn leven lang zal moeten gebruiken. Dat mijn brein hem enthousiast verwelkomt, is niet voldoende.” Bij haar ontslag uit het revalidatiecentrum, krijgt ze het advies heftige emoties te vermijden. Na het zien van een griezelfilm in de bioscoop, kan ze niet slapen omdat haar hart klopt als een bezetene!

EDELMOEDIGHEID
Meer dan een jaar later lacht het leven Aline weer toe, dankzij een onbekende die haar zijn hart heeft geschonken. En vervolgt ze haar studie filosofie en literatuur. Tijdens een mondeling examen werkt ze het begrip edelmoedigheid uit: “Wat zegt Descartes over een persoon die edelmoedig is? Ten eerste ziet iemand die edelmoedig is overal het goede en wil hij overal goeddoen. Edelmoedigheid heb ik trouwens onlangs aan den lijve ondervonden. Niet alleen zelfopoffering, maar het schenken van leven. Het doneren van een orgaan. Descartes kon dat in zijn tijd natuurlijk niet uitwerken. Maar als je er goed over nadenkt, is edelmoedig zijn nog na je dood, en, nu dit mogelijk is, anderen het leven teruggeven, het toppunt van edelmoedigheid, vooral omdat de donatie anoniem blijft.” Haar aangrijpende verhaal herinnert ons eraan dat wij allemaal die onbekende kunnen zijn die het leven van iemand als Aline kan redden.

WEDERGEBOORTE
Ik leef met het hart van een ander is een ontwapenend en ontroerend boek waarin Aline heel nauwkeurig over haar gevoelens en haar ervaringen vertelt. Het vormt een warm pleidooi voor orgaandonatie. “Ik hoop dat deze getuigenis iedereen die wacht op een wedergeboorte helpt de moed erin te houden. En dat anderen worden aangezet tot nadenken over de uitzonderlijke kans die ze krijgen om een tweede leven te leiden, dat gelukkig is, zoals het mijne. Het is een buitengewoon geschenk, waartoe ieder van ons in staat is door gewoon een kaartje in te vullen. Een kaartje om op je hart te dragen…”

“Het afstaan van organen na de dood
is de edelmoedigste daad,
het ultieme offer
ten bate van een zieke medemens.”

Professor Jean Dausset, Nobelprijs voor de Geneeskunde

KLIM OOK IN DE PEN!
Hoe denk jij over orgaandonatie? Is het iets voor jou? Weet je hoe je familieleden over dit thema denken, wat hun wensen zijn? Reageren op dit artikel? Graag! Ervaringen met dit onderwerp? We horen graag van jou!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer krachtige levensverhalen lezen van mensen met een beperking?

Blokje Tienermeisje overleeft kanker
Blokje Dwergvrouwtje geeft leiding aan circus Renz
Blokje Vrouw zonder armen wordt beroemd kunstenaar

 

REACTIES

Ik leef met het hart van een ander

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE