REËLLES NIEUWS

Eiland 'Nooitgedacht'

Ga op reis!

Ga op reis!

“Een reis op weg naar mezelf. Al zwemmend in het water en meedeinend op de golven van ‘emotie’, kwam ik steeds verder nabij het eiland. Moe en uitgeput bereikte ik deze plek en ben ik aan land gestapt.… Zonder achterom te kijken, ben ik op zoek gegaan naar een rustplaats.”

Jidske van de Klundert deelt in haar boek haar dierbare herinneringen. Ze schrijft “2009 is het jaar waarin ik ziek word, een aantal weken thuis kom te zitten en zowel lichamelijk als geestelijk helemaal uitgeput ben en te horen krijg dat ik creatieve en actieve hersens heb. Het is het jaar waarin ik te horen krijg wat ik allemaal niet goed heb gedaan, wat ik anders of beter had moeten doen, wat ik, wat ik moet veranderen en wat ik moet leren.”


ERVARINGEN DELEN
Het boek geeft een beeld van haar situatie tijdens een moeilijke periode op haar werk. Zij laat zien hoe zij een zware tijd geen verloren tijd heeft laten zijn. In gedichten geeft zij aan hoe zij met alles om is gegaan. Daarbij is natuurlijk van belang welke zaken haar kracht hebben gegeven: zoals mensen om haar heen, de natuur, de inzichten die ze kreeg tijdens haar reis naar het eiland.


Daardoor krijg je als lezer een bijzonder inzicht in haar hoofd, in haar unieke belevingswereld. Een wereld die zij zelf omschrijft als “indrukwekkend en best mooi’.  Haar handicap is onzichtbaar, maar ze neemt de lezer mee om AH(H)D en het syndroom van Asperger mee te beleven en ervaren.
De opbouw van het boek heeft alles te maken met het proces dat zij heeft doorlopen. Ze praat over haar onrust, pijn en verdriet. Over haar inzichten en persoonlijke groei. Maar ze spreekt ook dankbaarheid uit en laat de lezer haar eigen Ik zien in pure vorm. Tot slot komt het inzicht, de afsluiting van twee moeilijke jaren.


EEN EILAND ALS TOEVLUCHTSOORD
Dankzij het eiland ‘Nooitgedacht’ is ze weer thuis terechtgekomen. Ze vond dit eiland op haar reis, op weg naar zichzelf. “Al zwemmend in het water en meedeinend op de golven van emotie, kwam ik steeds verder nabij het eiland. Moe en uitgeput bereikte ik deze plek en ben ik aan land gestapt. Heel rustig om me heen kijkend, ben ik mijn weg gegaan. Eerst nog aarzelend, maar later met voldoende vertrouwen. Zonder achterom te kijken, ben ik op zoek gegaan naar een rustplaats.”

Deze zoektocht heeft ze gevangen in gedichten en tekeningen. Ze geeft hiermee en heel mooie inkijk in haar gedachtestroom. Haar gedichten zijn vaak verhalend.  Lees hieronder het eerste gedicht in haar boek:

 

ONRUST IN DE GEEST
Laat me met rust, zeur niet aan mijn kop

Nee! Stop!

Het doet pijn aan mijn oren, ik wil het niet langer horen!

Wat betekent het? Wat houdt het in?

Waarom moet het?

Nee! Stop!

Het doet pijn in mijn hoofd

Ik doe mijn best, echt

ben jij de persoon die mij gelooft?

Gelukkig, met jou kan ik praten

praten, alleen, in stilte en rust

Stap voor stap kan ik jou mijn verhaal vertellen

Kun jij je het voorstellen

pijn aan je oren en pijn in je hoofd?

Ik ben de persoon die jou dit vertelt

Nee! Stop!

Het doet pijn, ik wil het niet langer horen!

Nee! Stop!

Het doet echt pijn in mijn hoofd

en niemand die mij gelooft


FOTO’S
De gekozen foto’s geven zeker een extra dimensie aan de gedichten. Aan haar levensverhaal. Als je het gedicht ‘Mijn ik’ leest over haar zoektocht naar een eigen ik die ze moeilijk kan vinden, roept de foto van een schaduw de bijbehorende onrustgevoelens op. Bij het gedicht ‘Tranen die zorgen voor groei’ bijvoorbeeld verrast de foto van een bloeiende waterlelie. Maar tijdens het lezen van de woorden wordt deze combinatie helemaal duidelijk.

Jidske eindigt haar boek met het gedicht ‘De Reis’. Het is het afsluitende verhaal. Het proces is rond. Kort daarvoor neemt ze de lezer meer naar haar ‘Rust in het lichaam’.

In de kern ben ik

een spontaan en enthousiast persoon

Ik ‘ervaar’ en ‘beleef’ de dingen alleen anders

 

Maar met de nodige hulp van jullie

worden ook voor mij de ‘moeilijke’ dingen

een moment ‘gewoon’

 

HERKEN JE HET VERHAAL VAN JIDKSE?
Wijze lessen gelezen? Wil jij ook een bijzonder boek onder de aandacht brengen? Graag horen we van jou! Of reageer op de gedichten van Jidske.


REACTIES

Eiland 'Nooitgedacht'

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE