REËLLES NIEUWS

Chaos met autisme

Gevoelig voor drukte

Gevoelig voor drukte

“Mensen met autisme hebben moeite met het begrijpen van beeldspraak. Toen ik een kind was, was dit zeker het geval. Zo durfde ik niet bij Willeke te spelen nadat ze me had verteld dat haar vader twee linkerhanden had. Het leek me doodeng zo’n man met twee handen aan zijn linkerarm.”

Sigrid Landman schreef eerder Moederen met autisme over haar ervaringen als vrouw met het Asperger-syndroom, een vorm van autisme die vooral bij mannen voorkomt. In Chaos met autisme voert ze je mee in haar leven, in haar gezin met haar eveneens autistische, negenjarige dochter Kim.

AUTIST MET SCHRIJFTALENT
Met een vlotte pen vertelt Sigrid Landman in drieëndertig columns hoe het is om autistisch te zijn, hoe ze dit heeft ervaren in haar jeugd en hoe ze er nu mee omgaat. Het is boeiend om te lezen wat er in het hoofd omgaat van iemand die autistisch is. Het boek haalt vooroordelen en misverstanden die over autisme bestaan, onderuit. “Ik kreeg vragen in de trant van: Ik zag je huilen, maar autisten hebben toch geen gevoel? Dit heeft me aan het denken gezet. Wanneer ik naar mezelf kijk heb ik wel degelijk gevoel, soms zelfs teveel. Ik denk alleen dat mensen met autisme hun gevoelens anders beleven en het voor hen moeilijk kan zijn, te verwoorden wat er in hen omgaat. Als kind van vier wist ik al hoe eenzaamheid en afwijzing voelde, al kon ik dat niet benoemen of op de juiste manier uiten. Soms wilde ik dat ik tussen mijn vierde en achttiende jaar juist wat minder gevoel had gehad; dan hadden de pesterijen wellicht minder impact gehad.”

INVOELINGSVERMOGEN
“Gisteren werd ik opgeschrikt door een bericht uit de krant. Diana was overleden, zelfdoding. Een jonge autistische vrouw van nog geen dertig jaar. Ik was geschokt. Kim niet. ‘Waar maak je je druk om?’ reageerde ze laconiek. Eigen schuld dikke bult. Moet ze zichzelf maar niet vermoorden.’ ‘Wat zou jij voelen als ik dit zou doen?’ vroeg ik haar, maar ze was de kamer al uitgelopen. Het onderwerp van gesprek boeide haar duidelijk niet. Ondanks dit drama moest ik een beetje lachen om dit duidelijke staaltje van gebrek aan invoelingsvermogen.”

GEVOELIGE AUTISTISCHE ZINTUIGEN
Dankzij Chaos met autisme begrijp je een beetje beter wat er in een persoon met autisme omgaat. Het boek geeft vooral informatie over de dagelijkse praktijk. Hoe chaotisch het eraan toe kan gaan in het hoofd van Sigrid, zo helder en ordelijk heeft zij Chaos met autisme geschreven. “Het intensief omgaan met mijn kind, daar ben ik immers moeder voor, is helaas een aanslag op mijn zeer gevoelige, autistische zintuigen. Waar ik eigenlijk het liefst gillend weg zou rennen bij zoveel drukte en geluid, ga ik dus voortdurend tegen mijn natuur in, door net te doen alsof ik er geen last van heb. En zeg nou zelf, kinderen kunnen ook ontzettend leuk en origineel zijn, al maken ze dan een hoop herrie. Toch moet ik na een dikke week zomervakantie bekennen dat ik nu al jaloers ben op zelfstandig wonende autisten, die alleen rekening met zichzelf hoeven te houden.”

VROUW MET EEN MISSIE
Na haar eerste boek Moederen met autisme is van haar rustige leven niets meer over. Sigrid Landman werkt in de thuiszorg, geeft lezingen, schrijft haar vingers blauw, droomt van een bestseller en bestiert haar geheel autistische gezin. Deze vrouw met een missie laat zien dat je ondanks beperkingen een prima leven kunt leiden.

KLIM OOK IN DE PEN!
Ken je ook iemand die ijvert voor meer begrip en strijdt tegen vooroordelen? Laat het ons horen! Reageren op dit artikel mag altijd!

Bekijk dit filmpje!

Lees meer over dit bijzondere boek


REACTIES

Chaos met autisme

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE