REËLLES NIEUWS

Leren zonder moeite

Het ene oog in, het andere oog...niet uit

Het ene oog in, het andere oog...niet uit

Leren zonder veel inspanning en concentratie. Nieuw onderzoek wijst erop dat dat in de toekomst mogelijk wordt. Leren door alleen maar te kijken!

Een voorbeeld. Stel je voor dat iemand na een ongeluk niet meer kan lopen en dat opnieuw moet leren. Dat vergt heel veel inspanning en concentratie. Volgens wetenschappers zou dat in de toekomst heel wat gemakkelijker kunnen gaan. De revalidant moet dan zijn hersenactiviteit zo aanpassen dat die lijkt op die van iemand die wel kan lopen. Met een methode die heet Neurofeedback DecNef. Hierdoor zou de patiënt sneller in staat zijn om zelf weer te lopen.

FLEXIBEL BEELD
Hoe werkt dat precies? Daarvoor moet je weten hoe ons brein werkt. Als je een rode fiets ziet, zie je dat niet direct. Dat beeld ontstaat geleidelijk. Eerst zijn het lijnen, vormen, kleuren en beweging en pas later vult je brein dat alles in en weet je: dat is een rode fiets. Wat de onderzoekers hebben gedaan, is een kijkje nemen in de delen van ons brein die ons dat prille, nog onvolledige beeld van die fiets geven. En wat blijkt? Deze zijn zeer flexibel. Zo flexibel dat ze in staat zijn om perceptueel leren mogelijk te maken door alleen maar te kijken.

FEEDBACK TOT DE GEWENSTE HERSENACTIVITEIT
Hoe is dat onderzocht? Proefpersonen kregen tijdens het experiment een plaatje met lijnen te zien en de onderzoekers keken met een MRI welke hersenactiviteit dat opriep. Vervolgens vergeleken zij hoe sterk die hersenactiviteit op de gewenste hersenactiviteit leek. De proefpersoon kreeg daarop feedback in de vorm van een nieuw plaatje. De onderzoekers herhaalden dat een aantal keer en uiteindelijk ging de hersenactiviteit van de proefpersonen steeds meer lijken op de gewenste hersenactiviteit.

LEREN DOOR NEUROFEEDBACK
Hierna testten de onderzoekers of de proefpersonen hiervan hebben geleerd. Er waren drie plaatjes met lijnen en de proefpersonen moesten elke keer vaststellen hoe schuin de lijnen stonden: 10, 70 of 130 graden. Wat bleek? De proefpersonen die neurofeedback hadden gekregen op hun hersenactiviteit en hun hersenactiviteit hadden aangepast, waren beter in staat om dat onderscheid te maken. Sterker nog: zij konden dat zelfs beter als ze zich niet bewust waren van wat ze hadden geleerd!

ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN
Het lijkt erop dat de onderzoekers een nieuwe leermethode op het spoor zijn. In theorie zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt piano leren spelen door alleen maar te kijken hoe een ander het doet. Of een profvoetballer worden door maar genoeg voetbalwedstrijden te kijken. Nader onderzoek is hard nodig. Want dit is veelbelovend, niet alleen voor studenten, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld moeten revalideren.

Lees meer over dit veelbelovende onderzoek


GERELATEERDE ARTIKELEN

Ontdek wat onze hersenen nog meer kunnen!
Blokje Slimme mensen hebben efficiënter brein
Blokje Ons brein vindt saai werk onbelangrijk
Blokje Maakt internet dom?

REACTIES

Leren zonder moeite

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE