REËLLES NIEUWS

Hogeropgeleide krijgt betere behandeling

Hogeropgeleiden betere overlevingskansen

Beter gebekt?

Beter gebekt?

Hoogopgeleide kankerpatiënten hebben betere overlevingskansen dan mensen met kanker die lager zijn opgeleid. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Mieke Aarts van het Integraal Kankercentrum Zuid.

Epidemioloog Mieke Aarts onderzocht de gegevens van ruim 250 duizend patiënten die tussen 1990 en 2008 kanker kregen.

BETER COMMUNICEREN
Wat bleek: hogeropgeleide patiënten krijgen vaak een meer ingrijpende medische behandeling, die bovendien vaker gericht is op genezing. Dat hoog- en laagopgeleiden anders worden behandeld, komt volgens Aarts doordat hogeropgeleiden beter kunnen communiceren met hun arts. Zij vermoedt dat een arts meer uitlegt aan een patiënt die een vergelijkbaar opleidingsniveau heeft. Ook vertelt hij mogelijk eerder welke experimentele behandelingen er zijn. Hogeropgeleiden gaan ook vaker zelf op zoek naar informatie over nieuwe behandelingen. Daarnaast doen hogeropgeleide vrouwen bijvoorbeeld vaker mee aan bevolkingsonderzoeken.

OVERLEVEN
Een hoger opleidingsniveau leidt vaker tot experimentele behandelingen. Aarts: "Waarschijnlijk komt dat doordat ze actiever informatie verzamelen. Als ze zelf met een nieuwe behandeling komen, dan is de arts misschien eerder bereid ze toe te passen." En dat heeft invloed op de overlevingskansen. De verschillen tussen de twee groepen is duidelijk te zien bij de behandeling van prostaatkanker. Een gewone behandeling bestaat uit een hormoonbehandeling en uitwendige bestraling. Uit het onderzoek van Aarts blijkt dat hoogopgeleiden vaker ook worden geopereerd en inwendig worden bestraald. Uiteindelijk werd 20 procent van de laagopgeleiden geopereerd, bij hoogopgeleiden lag dat percentage op 30 procent. “Na tien jaar zagen we dat 67 procent van de hoogopgeleide patiënten nog in leven was. Bij de lageropgeleiden was dat 44 procent. De hogere overlevingskansen komen deels door de andere vorm van behandeling”, zegt Aarts. Internist Gabe Sonke van het Nederlands Kanker Instituut noemt het onderzoek van Aarts gedegen. Maar zegt dat de agressieve behandeling van kanker niet altijd een voordeel is en dat hogeropgeleiden soms moeten worden afgeremd in hun wensen.

GELIJKE RECHTEN OP ZORG
Uit internationaal onderzoek was al bekend dat mensen met een lagere sociaal-economische status door hun leefstijl (meer roken, slechtere voeding, minder bewegen) over het algemeen een slechtere gezondheid hebben. Aarts: “Maar dat ze daarbovenop ook andere zorg krijgen, was een onverwachte uitkomst in Nederland, waar iedereen gelijke rechten heeft op gezondheidszorg.” De verschillen in de kankerzorg zijn volgens Aarts lastig te veranderen. “Ze lijken onvermijdbaar omdat ze te maken hebben met leefstijl. Ook een rol speelt hoe goed iemand kan omgaan met de informatie over gezondheid, ziekte en zorg.”

Lees hier het hele artikel


REACTIES

Hogeropgeleide krijgt betere behandeling

Ton Sandig (12 okt 2012)
Dit artikel is uit mijn hart gegrepen. Mensen met méér gezondheidsvaardigheden communiceren beter met zorgverleners en krijgen (dus) een betere behandeling. Volgens Professor Dr. Sandra van Dulmen (Radboud en Nivel) ligt dat niet aan de genen en/of opleiding maar aan de situatie. Mondigheid is iets van gezonden mensen. Sandra heeft ons geholpen bij de ontwikkeling van ons patiëntenboekje.

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE