REËLLES NIEUWS

Vervelend dat ik stotter maar niets te zeggen hebben is nog vervelender

Wat heb jij te zeggen?

Wat heb jij te zeggen?

“Ik bestel liever twee bier dan drie bier, ” zegt Broos Swinkels, Bavariadirecteur en stotteraar. Vervelend dat ik stotter, maar niets te vertellen hebben is nog vervelender laat je kennismaken met de positieve en negatieve ervaringen van stotteraars. Het boek biedt inzicht in de problemen en soms verrassende capriolen van stotteraars.

Vervelend dat ik stotter, maar niets te vertellen hebben is nog vervelender. De titel is een uitspraak van Maaike Meijer, hoogleraar aan Universiteit Maastricht. Het boek bevat zeven veelzeggende interviews met onder meer zanger Peter te Bos, hoogleraar Maaike Meijer en Bavariadirecteur Broos Swinkels. Daarnaast geven zestien stotterportretten de ervaringen en tips van bekende Nederlandse en buitenlandse stotteraars, zoals Herman Finkers, Erben Wennemars en Winston Churchill. Freelance redacteur/tekstschrijver Richard Heeres, stotteraar sinds zijn zevende, stelde de interviews en portretten samen.

DE KRACHT VAN STOTTERAARS
Iedere stotteraar heeft zijn eigen verhaal. De interviews laten zien hoe deze mensen hun stotteren een plek hebben gegeven in hun leven en hoe zij een succesvolle carrière hebben weten op te bouwen. Zij vertellen over de angst, de moed, het verdriet, de frustraties en andere persoonlijke ervaringen. Hun verhalen getuigen van kracht en kunnen een voorbeeld zijn voor de 175.000 mensen in Nederland die moeite hebben goed uit hun woorden te komen. Karin Weel (studieadviseur aan de Rijksuniversiteit Groningen): “Het geeft kracht als je het stotteren kunt accepteren.”

INKIJKJE IN DE WERELD VAN DE STOTTERAAR
De interviews en portretten zijn ook interessant leesmateriaal voor iedereen die, in werk of privé, de wereld van de stotteraar wil proberen te begrijpen. Aan dit boek is een website gekoppeld: www.stotteraars.nl. Met extra informatie over de geïnterviewde en geportretteerde stotteraars, zoals YouTube-filmpjes en radiofragmenten. Via de QR-codes in dit boek is kun je direct surfen naar de gewenste webpagina. Waar je, bijvoorbeeld, een interview met een stotterende Herman Finkers kunt bekijken.

BLIJVEN PRATEN
Uit de interviews blijkt dat de uiteenlopende methodes verschillend resultaat opleveren. Wat bij de één goed werkt heeft bij de ander een averechts effect. Niet iedereen is gebaat bij logopedie of yoga. De oorzaak van het stotteren wisselt ook nogal: bij de een steekt het de kop op na een traumatische ervaring (de dood van de vader) bij de ander is er geen aanwijsbare oorzaak. Volgens Erben Wennemars moet je als stotteraar er vooral voor waken dat je niet in een isolement terecht komt. “Blijf praten. Dat is het belangrijkste.”

TRUCJE IN GEZELSCHAP
De mate waarin iemand stottert, kan per situatie verschillen. Vergaderingen, contacten met onbekende mensen, in het openbaar spreken en andere situaties die extra spanning kunnen oproepen, leiden niet per se tot meer gestotter. Veel stotteraars redden zich beter in dit soort situaties dan in bijvoorbeeld de privésituatie. Broos Swinkels, Bavariadirecteur bedacht een trucje: “Als ik van te voren niet precies weet wat ik ga zeggen, gaat het spreken meestal goed. Moet ik voor een groot gezelschap een presentatie houden, dan bereid ik die gewoon nauwelijks voor. Helpt echt.”

HARDE WERKERS ECHTE DOORZETTERS
Karin Weel, studieadviseur bij de RUG en stotteraar vertelt dat studenten met een functiebeperking zoals doofheid, autisme of spasmen haar regelmatig vragen om een aanpassing van het studieprogramma. En daarin wordt voorzien. Je zou verwachten dat ook (zware) stotteraars bij haar voor hulp aankloppen. Maar dat heeft ze nog nooit meegemaakt. “Stotteraars redden zich meestal prima zelf. Stotteraars zijn harde werkers, echte doorzetters.”

Lees meer over dit boeiende boek


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer inkijkjes in het leven van mensen met een beperking?

blokje De wereld door de ogen van een autist
blokje Meisje met negen pruiken
blokje Eigenhandig

REACTIES

Vervelend dat ik stotter maar niets te zeggen hebben is nog vervelender

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE