REËLLES NIEUWS

Stotteren is een functiebeperking

Dat spreekt niet voor zich!

Dat spreekt niet voor zich!

“Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier de studie vrijetijdsmanagement gedaan maar ik heb het niet gehaald. Ik liep erg op tegen de angst voor het praten. Ik wil nu een ander studie gaan doen en daarbij rekening houden met mijn stotteren.”

Dit is de ervaring van Jan Joost: “Ik liep erg op tegen de angst voor het praten tijdens bijvoorbeeld de vergaderingen in de verschillende projectgroepen. Niet dat ik dacht dat mijn klasgenoten het niet begrepen ofzo, maar elke keer zat ik weer aan te hikken tegen het moment dat ik wat moest gaan zeggen.”

FUNCTIEBEPERKING
Omdat stotteren het spreken belemmert en een vlotte voortgang in de studie in de weg staat, heeft de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Nederland (CG-raad) besloten dat stotteren een functiebeperking is. Studenten die door hun spraakbeperking moeilijkheden ervaren, kunnen gebruik maken van verschillende regelingen, zoals verlenging van de prestatiebeurs met één jaar en nieuwe studiefinancieringsrechten als de studie niet (meer) lukt.

Lees welke regelingen er zijn voor stotteraars
Lees hier het verhaal van Jan Joost en de reacties van andere stotteraars

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Wil je meer lezen over hoe we anderen verstaan?
blokje Vervelend dat ik stotter
blokje Je zegt minder dan je denkt
blokje Wazeg? Ikstajnie.. unjduiprten?

REACTIES

Stotteren is een functiebeperking

Joshua (20 jul 2015)

Ik vind het heel erg logisch dat stotteren een functiebeperking is. Toch denk ik dat weinig stotteraars van deze regeling gebruik zullen maken. Daarvoor is er teveel schaamte en accepteren dat je stottert is zoiets als opgeven. Het zou vanuit dit oogpunt beter zijn om ze vanuit een studentenspsycholoog te begeleiden. En ik geloof dat iedereen met een probleem kan leren van mensen die het overwonnen hebben. Dus een groep gelijkgezinden met een stottertherapeut als coach zou ook zeer goed kunnen helpen. Voor meer informatie over een alternatieve stottertherapie, die mij erg heeft geholpen, kijk eens hier: http://www.hausdorfer.eu

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE