REËLLES NIEUWS

Samenwerken heeft voordelen voor patiënt én onderzoeker

Meer aansluiting bij patiënten

Patiëntervaring helpt onderzoekers!

Patiëntervaring helpt onderzoekers!

Participatie van patiënten in onderzoeksteams heeft voordelen voor patiënt én arts. De samenwerking zorgt voor betere aansluiting op de behoeften van patiënten en een gedeeld patiëntenperspectief, stelt promovenda Karin Schipper.

Patiënten worden meer en meer betrokken bij hun eigen behandeling, het beleid van zorginstellingen en onderzoek. Patiënten willen ook een stem hebben en niet langer langs de zijlijn staan. Karen Schipper onderzocht hoe patiënten een bijdrage kunnen leveren aan onderzoek en wat dit kan opleveren.

GEDEELD PATIËNTENPERSPECTIEF
Als patiënten meedraaien in onderzoeksteams krijgen onderzoekers beter in beeld wat het betekent om een ziekte te hebben. En de patiënt voelt zich beter begrepen als er een andere patiënt bij zit die snapt wat er speelt en die beter kan aansluiten bij de behoeftes. De samenwerking zorgt ervoor dat er meer recht wordt gedaan aan de behoeften van patiënten. Door hun bijdrage ontstaat een gedeeld patiëntenperspectief.

OPEN GESPREK
Een gedeeld patiëntenperspectief ontstaat ook als artsen open gesprekken aangaan met hun patiënten. Schipper toont in haar proefschrift aan hoe artsen kunnen voorkomen dat alleen de meest assertieve patiënten hun ervaringen met de arts delen. “Ook overbelasting van patiënten en het uitsluiten van kwetsbare groepen is te vermijden”, legt Schipper in haar proefschrift Patient Participation & Knowledge uit.

AAN DEN LIJVE
Het patiëntenperspectief is belangrijk om artsen een beeld te geven hoe het is om een ziekte te hebben. Professionals ondervinden immers niet aan den lijve hoe het is om patiënt te zijn. Schipper geeft richtlijnen om patiënten op de juiste wijze te betrekken bij onderzoek zodat zorg, beleid en onderzoek beter aansluiten op hun wensen. En er een patiëntenperspectief ontstaan dat het perspectief van professionals aanvult.

Lees het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Lees meer over de voordelen van patiëntparticipatie
blokje Proeftuin voor ouderen groot succes
blokje Als patiënt zie je hoe zorg beter kan
blokje Ervaring hebben ≠ ervaringsdeskundigheid

REACTIES

Samenwerken heeft voordelen voor patiënt én onderzoeker

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE