REËLLES NIEUWS

Klein krijgen ze me niet

Kleine vrouw, groot verhaal!

Kleine vrouw, groot verhaal!

“Ik ben klein, maar laat me niet klein krijgen. Wel voel ik me bijzonder. Want dat kleine burgermeisje is na veel verdriet uiteindelijk gelukkig geworden in de wereld van het circus. Een bijzondere wereld.”

Anneke Olivier is geboren met een groeistoornis. Ze noemt zichzelf een 'dwergvrouwtje'. Ze vertelt haar levensverhaal aan circuscollega Marcel Bergema die het opschreef. Lees in Klein krijgen ze met niet hoe een klein vrouwtje (een meter dertig) een groots leven kan leiden, haar dromen waarmaakt en directeur wordt van het grootste circus van de Benelux: Circus Herman Renz.

KLEIN KAN OOK HEEL GROOT ZIJN
Met haar levensverhaal wil ze laten zien dat dwerggroei je er niet van hoeft te weer houden te doen waar je hart ligt. “Het verdriet en mijn frustratie over mijn klein zijn duurden kort en draaiden gelukkig snel om in vechtlust. Ik zou de wereld wel eens laten zien dat klein ook heel groot kan zijn! Die houding ben ik nooit meer verloren.” In het boek neemt ze je mee naar een bijzondere wereld, die van het circus.

MEE MET HET CIRCUS
Als kind voelde Anneke zich al aangetrokken door het circus en wilde mee! Haar vader verbood het: “Mijn kind is geen circusnummer.” Ze al was getrouwd en moeder toen zich opnieuw de kans voordeed om haar droom waar te maken. Ze maakte afspraken met haar man voor een weekendhuwelijk en trok het land door met kleine gezelschappen, totdat Herman Renz van het bekende circus haar vroeg voor hem te werken. Anneke nam het aanbod aan en werd uiteindelijk geen artiest maar financieel directeur.

ERVARINGSDESKUNDIG
Ze krijgt drie kinderen. Haar oudste zoon Milko heeft dwerggroei. Net als zijn moeder. “Ik vond het totaal geen probleem, want ik zou hem als 'ervaringsdeskundige' wel wegwijs maken in het leven.” Haar dochter Brenda is een meisje met een 'normale' lengte. “Iedereen was vol bewondering; een klein moedertje met zo'n mooie grote dochter! Wat was ik trots!” Harold, haar jongste zoon, heeft ook dwerggroei. Hij sterft als hij zeven jaar oud is.

SPREEKSTALMEESTER
Na een liefdeloos huwelijk en veel verdriet om het verlies van haar jongste kind, vindt ze uiteindelijk toch haar draai. In het circus. Ze revalideert van een rugoperatie als ze door Circus Herman Renz wordt gevraagd om spreekstalmeester te worden. Een mooie tijd breekt aan. Dan overlijden Herman Renz en zijn vrouw in hun slaap aan koolmonoxidevergiftiging. En neemt Anneke het financiële beheer van het circus over. “Iemand moest het doen. Een klein vrouwtje dat groots moest gaan aanpakken. Misschien een zakelijke en saaie baan, maar het was iets wat moest gebeuren. Ik hield van het circus en nam dus met liefde en plezier de taak op me.”

PASSIE VOOR HET CIRCUS
“Milko werkt net als ik in het circus, als clown. Zijn clownact is al jarenlang een vaste waarde in het programma van Circus Herman Renz. Ik ben als een pauw zo trots op hem, want het clown zijn zit hem echt in het bloed. Milko deelt met mij de passie voor het circus. Ook Brenda heeft van alles gedaan in het circus. Als trapezeartieste in de lucht gehangen, ze had een illusieact en ze is weggeschoten met een kanon.” Sinds haar kinderen naar de middelbare school gaan, werkt Brenda als schoonheidsspecialiste buiten het circus.

NIET KLEIN KRIJGEN
Tegenwoordig doet Anneke het wat kalmer aan. Op haar pensioenleeftijd is ze halve dagen gaan werken. Ze geniet nu van haar kleinkinderen. “Ik heb dit boek opgedragen aan Milko, Brenda, Harold en aan mijn ouders. Mijn boek heeft een duidelijke rode lijn. Namelijk dat je hard moet werken voor succes en geluk.
Het leven is niet altijd even makkelijk, maar ik liet niet klein krijgen.” Anneke Olivier omschrijft zichzelf als een kleine vrouw vol energie en vol liefde voor ‘haar' circus Herman Renz, dat al honderd jaar meedraait en dat samen met haar klaar is voor de toekomst!

KLIM OOK IN DE PEN!
Ook een bijzonder boek gelezen? Wijzer geworden van de kracht van mensen met een beperking? Deel het met ons! Of geef een reactie op dit artikel. Reacties belonen wij graag met een e-book!

Meer lezen over Anneke Olivier en haar circus?

Bezoek ook eens de website voor kleine mensen: www.bvkm.nl


GERELATEERDE ARTIKELEN

Leeshonger gekregen? Lees dan ook deze levensverhalen!

blokje Eigenhandig
blokje Hersenschimmen
blokje Sprakeloos

REACTIES

Klein krijgen ze me niet

Karin (6 jul 2013)
Ik kan dit boek zeker aanbevelen... Heb het in 1x uit gelezen.

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE