REËLLES NIEUWS

Ervaar het zelf! Hoe ziet dat nou?

Zie jij het nog scherp?

Zie jij het nog scherp?

Hoe is dat nou, om slechtziend te zijn? Wat ziet iemand met glaucoom en wat zijn de effecten van staar? Blindeninstituut Bartiméus ontwikkelde een app waarmee je (een beetje) kunt ervaren hoe het is om slechtziend te zijn.

Je kunt ervaring opdoen met de vier meest voorkomende varianten van slechtziendheid, in verschillende stadia: diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratie en staar.

HOE WERKT HET
Download de app, kies een oogaandoening en richt je smartphone app op een onderwerp, bijvoorbeeld een toetsenbord. De app toont op het scherm welk effect de oogaandoening heeft. En zo kun je je (een beetje) inleven in de beperking van iemand met een oogaandoening.

 BELEEF HET MEE
Het Bartiméus heeft de app op de markt gebracht: “zodat mensen met een goed zicht beseffen wat voor invloed een oogaandoening heeft op iemands leven.” Hij voegt er aan toe dat het beeld op het scherm een benadering is van de werkelijkheid. “Hoeveel iemand nog ziet, is afhankelijk van veel factoren, zoals leeftijd en in welk stadium de oogaandoening verkeert. De werkelijkheid is vaak veel complexer.” Toch kan de app de ogen openen van degenen die geen idee hebben van wat een beperkt zicht kan betekenen.

Ook weleens willen weten hoeveel iemand nog ziet met een oogaandoening?


GERELATEERDE ARTIKELEN

Wil je het nog scherper zien? Lees dan ook:

Blokje Ervaar het zelf! Kokervisie: kijk door het sleutelgat
Blokje Stap in de wereld van Annemiek: Hard werken dat socializen
Blokje Lees hoe Esther omgaat met haar beperkte zicht: Er de humor van inzien

REACTIES

Ervaar het zelf! Hoe ziet dat nou?

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE