REËLLES NIEUWS

Hoe ontvang jij een compliment?

Goed bezig!

Goed bezig!

Voor veel mensen is ontvangen moeilijker dan geven. Een onverwacht cadeautje in de vorm van een complimentje, we voelen er ons vaak ongemakkelijk bij. Hoe ontvang jij een compliment?

Een compliment is een vorm van waardering voor iets wat iemand aan je ziet of bij jou ervaart. Het is positieve aandacht en dat doet iets met je.

WAT DOET HET MET JOU?
We verlangen allemaal naar waardering. Het is zelfs een basisbehoefte. Maar krijgen we waardering, weten we meestal niet goed hoe ermee om te gaan. Je zwakt het af, maakt het kleiner en je ontvangt het niet. Je staat al meteen klaar met een tegenwerping. Jammer, want de ander wil je iets positiefs zeggen. Wat zit je haar leuk! Oh het zit voor geen meter! Wat heb je een mooi shirt aan! Dat heb ik al jaren! Jij kan vergaderingen in goede banen leiden zodat we effectief met tijd omgaan! Ach, dat is toch gewoon!

HOE ONTVANG JIJ EEN COMPLIMENT?
Complimenten zijn cadeautjes, die je mag ontvangen en uitpakken. Je mag er blij mee zijn en dat ook tonen aan de gever. Kijk de gever aan, glimlach als je een compliment ontvangt en bedank hem. Meer hoef je niet te doen. Je hoeft niet meteen te reageren of iets aardigs terug te zeggen.

WAAROM IS DAT ZO MOEILIJK?
Een compliment ontvangen maakt soms een gevoel van onzekerheid in je los. Je twijfelt aan de oprechtheid. Bij een welgemeend compliment mag je stil staan. En als de gever het misschien niet meent dan is dat zijn/haar verantwoordelijkheid. Door een compliment te bagatelliseren doe je jezelf én de gever tekort.

COMPLIMENTEN ONTVANGEN MAAKT BLIJ
Een compliment écht ontvangen vergroot je zelfvertrouwen, geeft energie en bevestigt iets wat je diep van binnen al weet. Soms is het fijn om dat weer even te horen. Het krijgen (maar ook het geven) van complimenten op je werk versterkt je motivatie en betrokkenheid bij je werk. En een bijkomend voordeel is dat er minder ziekteverzuim en stress is! Bij Reëlle winden we er geen doekjes om: als iemand een klus goed heeft geklaard, mag hij/zij dat weten ook!

NATIONALE COMPLIMENTENDAG
Het lijkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat! Toch gebeurt het maar weinig. Daarom is 1 maart uitgeroepen tot Nationale Complimentendag. Deze dag draait puur om oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Woorden vervangen door een cadeau is op deze dag dus geen optie! Natuurlijk wacht je niet tot die dag: geef royaal en ontvang in blijdschap. Geniet hiervan!

Iemand een bijzonder moment bezorgen?


REACTIES

Hoe ontvang jij een compliment?

Tante tonja (29 feb 2012)
Ha die marjolijn, Ik wil je even laten weten dat ik het super van je vind dat je aandacht besteedt aan de nationale complimentendag. Ik wens je veel succes met het incasseren van al die complimenten! Oefening baart kunst. Dikke kus van tt en oj

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE