REËLLES NIEUWS

Ervaring hebben ≠ ervaringsdeskundigheid

De meerwaarde van ervaringsdeskundigheid

Ervaring wordt deskundigheid

Ervaring wordt deskundigheid

“Er is een groot verschil tussen ervaring hebben en ervaringsdeskundigheid”, zegt Tino Gnocchi. “Daar gaat een bewustwordingsproces aan vooraf.” Tino is ervaringsdeskundig met psychiatrische problemen.

Een ervaringsdeskundige is iemand die de eigen ervaring heeft verwerkt, voor zichzelf er een (zinvolle) betekenis aan heeft gegeven en het resultaat van die verwerking kan doorgeven aan anderen, zowel aan mensen met een gelijke ervaring als aan mensen die deze ervaring niet hebben.

PROFESSIONEEL
Ervaringsdeskundige Tino heeft psychiatrische problemen. Hij vertelt zijn verhaal in de brochure Aan het woord, van kenniscentrum Movisie. Tino roept op tot meer inzet van ervaringsdeskundigheid. Maar dan wel zo professioneel mogelijk. “Daarbij is het cruciaal om afstand te houden van je eigen problematiek”, weet hij. “Anders gaan je emoties je aanpak beïnvloeden en dat werkt averechts.”

CARRIÈRE ALS CLIËNT
Tino: “Ik heb nu 25 jaar, met tussenpozen, een carrière als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg. De hulpverlening die ik kreeg was vaak goedbedoeld, maar niet van hoge kwaliteit. Daarom wilde ik zelf een bijdrage leveren aan het leven van lotgenoten. Ik train bijvoorbeeld hulpverleners in wat het betekent om cliënt te zijn.”

AAN HET WOORD
In de brochure Aan het woord komen ervaringsdeskundigen zelf aan het woord. Zij laten ook zien hoe hun ervaringsdeskundigheid kan worden ingezet. Anouk Poll, één van de redacteuren vertelt dat ervaringsdeskundigen een belangrijke meerwaarde hebben. “Hulpverleners doen hun uiterste best maar kunnen ook niet alles. De erkenning en herkenning die ervaringsdeskundigen bieden zijn heel waardevol.”

GROEIEND INZICHT
De laatste jaren groeit het inzicht dat deskundige mensen die vanuit een moeilijke situatie zijn gekomen, kwetsbare mensen in een soortgelijke situatie kunnen helpen en ondersteunen. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg wordt met ervaringsdeskundigen gewerkt. Maar ook op andere terreinen kunnen zij van grote waarde zijn. Er zijn opleidingen op mbo- en hbo- niveau om ervaringsdeskundigheid te ontwikkelen.

EIGENWIJSHEID
Bij Reëlle werken professionals met ervaringsdeskundigheid. Wij zijn professionals omdat we kennis hebben van de zorg (ook op beleidsniveau) en wij zijn ervaringsdeskundig omdat wij door onze beperking een eigen en unieke ervaring hebben met de gezondheidszorg. Die combinatie levert een unieke meerwaarde op: eigenwijsheid.

Lees de brochure Aan het woord


GERELATEERDE ARTIKELEN

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan ook deze artikelen over ervaringsdeskundigheid.

blokje Als patiënt zie je hoe zorg beter kan
blokje Maak kennis met de ervaringsdeskundigen van Reëlle!
blokje Lees de ervaringsverhalen van onze bloggers!

REACTIES

Ervaring hebben ≠ ervaringsdeskundigheid

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE