REËLLES NIEUWS

Doven herkennen lichaamstaal sneller

Doven sneller dan horenden?

Doven sneller dan horenden?

Dove gebruikers van gebarentaal herkennen lichaamstaal sneller dan horende mensen die geen gebarentaal gebruiken. Het snel herkennen van lichaamstaal is bij sommige bannen erg belangrijk, bijvoorbeeld in de bewaking op een vliegveld.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië zijn dove mensen in staat om subtiele visuele kenmerken van anderen waar te nemen. Wetenschappers hadden al langer het idee dat dove mensen beter waren in het waarnemen van lichaamstaal, maar het wetenschappelijke bewijs daarvoor ontbrak.

 

VERRASSING

Onderzoekers keken naar de reactietijd van zowel dove als horende mensen op een serie filmpjes met gebarentaal of zonder talige gebaren (ofwel: met alleen lichaamstaal). ‘Onze verwachting was dat dove mensen de gebarentaal veel sneller zouden herkennen dan horende mensen. Doven gebruiken immers dagelijks gebarentaal. Tot onze verrassing bleken dove mensen óók lichaamstaal sneller te herkennen,’ stelt onderzoeker David Corina.

 

TAAL OOK VISUEEL

Dit onderzoek laat zien dat menselijke communicatie meer is dan alleen spraak. Ook visuele informatie blijkt een rol te spelen. En door hun focus op gebaren hebben dove mensen een voorsprong bij het herkennen van taal.

 

Lees het hele bericht van de Universiteit van Californië


REACTIES

Doven herkennen lichaamstaal sneller

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE