REËLLES NIEUWS

Voorkomen is beter dan genezen

Gezondheidsverschillen zijn flink toegenomen

Ben jij goed bezig?

Ben jij goed bezig?

De vooruitzichten op een gezond leven verslechteren voor laagopgeleiden terwijl die voor hoogopgeleiden stijgen, zegt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Hoogopgeleide mensen worden ouder en leven langer in goede gezondheid dan laagopgeleiden. De laagst opgeleide vrouwen krijgen rond hun 52ste jaar problemen met hun gezondheid. Dat is twintig jaar eerder dan hoogopgeleide vrouwen. In de afgelopen tien jaar zijn de gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleiden flink toegenomen. Dat is een conclusie in het rapport Preventie van welvaartsziekten van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

WELVAARTSKWALEN
Volgens RVZ wordt een kwart van de welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, veroorzaakt door de leefstijl van mensen: slecht eten, roken, te veel alcohol en te weinig bewegen. Gezonder leven kan veel van deze aandoeningen voorkomen. De overheid moet daarom ingrijpen door voeding duurder te maken en een preventief gezondheidsbeleid te ontwikkelen, vindt de RVZ.

GEZONDES KEUZES
De RVZ pleit voor meer preventie en gezondheidsbescherming. De Raad vindt dat de gezondheid van Nederlanders actief moet worden beschermd door zowel het beweegpatroon, de leefstijl en de omgeving bij te sturen. Nederlanders moeten gemakkelijker gezonde keuzes maken. Betere leefgewoonten neem je sneller aan als de omgeving uitdaagt tot sport en bewegen, als gemeente en zorgverzekeraar je helpen gezonder te blijven en als in de supermarkt groente en fruit prominent en goedkoop bij de kassa liggen.

REAGEER
Wij dagen iedereen graag uit. Maakt dat jullie gezonder? Laat het ons hieronder weten!

Lees het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg


REACTIES

Voorkomen is beter dan genezen

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE